Léky seniorům zdarma jsou ve hře

30. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Škromachova idea je už nyní kritizována z několika stran. Nesouhlasí s ní ani Škromachův partajní kolega exministr Ivan David, který je předsedou Svazu zdravotně pojištěných...


Škromachovu myšlenku kritizuje i jeho stranický kolega Ivan David

Praha - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach neustoupil od své představy, že ve stranickém volebním programu bude i slib, podle kterého sociální demokracie prosadí léky na předpis pro lidi nad 70 let zdarma.

Škromach včera řekl, že vychází ze sociální klauzule v nedávno schváleném střednědobém programu ČSSD. Návrh, aby do něj byl zařazen jeho požadavek, prý nepodal proto, že jde o příliš detailní věc.

V Česku je přitom kolem dvou miliónů lidí starších 60 let, z nichž podle demografů může být při prodlužujícím se věku alespoň třetina sedmdesátníky. Z toho lze odhadnout, kolik peněz by stát musel na léky přidávat, pokud by byly pro seniory zdarma.

Škromachova idea je už nyní kritizována z několika stran. Nesouhlasí s ní ani Škromachův partajní kolega exministr Ivan David, který je předsedou Svazu zdravotně pojištěných. Podle něho by měli mít nárok na plnou úhradu léků všichni lidé s nízkým příjmem. Nebyly by pro ně zdarma, ale dostávali by sociální dávky. David řekl, že ze Škromachova úmyslu by měly užitek farmaceutické firmy. Ty však tento návrh nijak zvlášť nevítají, tvrdí výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan.

„Mohlo by to vést k rozkolísání systému. Při tvorbě lékové politiky bychom dali přednost způsobům, které by vedly k cílené podpoře určitých skupin obyvatelstva třeba formou sociálních dávek poskytovaných na léky jako třeba nyní na nájmy,“ uvedl. Také ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková si myslí, že zmíněná úleva by se neměla týkat všech seniorů, ale spíše příjemců sociálních dávek z jejich řad.

(ika), Hospodářské noviny, 30.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?