Léky zdarma? Slib nic nestojí

18. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Volby se blíží a politické strany se začínají předhánět ve slibech občanům, co všechno pro ně zařídí. Místopředseda vládní strany Zdeněk Škromach přišel s nápadem...


že by si důchodci nad 70 let věku nepřipláceli na léky, které jim předepíše lékař a které jinak stoprocentně nehradí zdravotní pojišťovna.

Nestálo by to prý mnoho - jen asi miliardu korun. A to pojišťovny nepoloží. Na takový slib zejména starší voliči, kteří možná váhají, jestli je sociální demokracie ta správná strana, která se pere za jejich práva, zřejmě rádi uslyší.

Když na to zdravotní pojišťovny budou mít a nebudou kvůli takovému nápadu tlačit na zvýšení odvodů na pojištění pro ostatní občany, proč ne. Ale realita by asi byla jiná. Zatímco volební slib nic nestojí, na jeho praktickou realizaci je třeba najít peníze. Když se řekne, že se někde miliarda vezme, je třeba také ukázat, kde jinde se najde. To platí obecně, nejen o Škromachově nápadu s léky. Ale pokud jeho iniciativa povede k tomu, že se s léky nebude tolik plýtvat, není úplně marná.

Zahanbit se však nechtějí nechat ani lidovci. Vytáhli na voliče zbraň těžkého kalibru - když ve volbách uspějí, rádi by vraceli nikoli nevýznamnou část daně z příjmu rodinám s dětmi. Pochopitelně čím více dětí (maximálně ovšem čtyři, větší počet není zřejmě ani u lidoveckých funkcionářů obvyklý), tím více by stát rodinám vrátil. V ideálním případě až sto procent odvedené daně. To v případě rodin, jejichž příjem je na hranici 1,6násobku životního minima a které mají čtyři a více dětí.

Daňové úlevy by se podle lidovců mohli dočkat i ti, kteří mají jen tak tak vůbec právo žádat stát o přídavky na děti, protože jejich příjem je ve srovnání s životním minimem trojnásobný. Realizace tohoto volebního slibu by daňové poplatníky stála podle odhadu samotných lidovců asi 8,5 miliardy korun. Kde jinde by stát tyto peníze ušetřil a vybraných daní by se vzdal, jsme se již nedozvěděli.

Ale můžeme být zcela v klidu. Podobných předvolebních slibů jako v případě léků zdarma a la Škromach či výrazně nižší daně pro rodiny s více dětmi, jak prosazují lidovci, uslyšíme v následujících měsících jistě ještě hodně. Voliči by na ně měli v každém případě hledět s jistou dávkou skepse. Od předvolebních slibů k realitě totiž nemusí být zrovna blízko.

Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 18.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?