Lépe vymezit alternativní medicínu

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Po třech případech úmrtí onkologicky nemocných pacientů, kteří využívali služby léčitele v německém Brüggenu, zahájily orgány činné v trestním řízení vyšetřování.




Člen představenstva spolkové lékařské komory Rudolf Henke se v reakci na tento případ vyslovil pro jasnější ohraničení tzv. školské a alternativní medicíny. Podle něho někteří pacienti při rozhovoru s léčiteli podlehnou názorům, které zavrhují chemoterapii a radioterapii. Přitom kdyby využili možnosti lékařské péče, již Německo v celosvětovém srovnání poskytuje na špičkové úrovni, nemuselo by podle Henkeho docházet k takovým tragédiím, které se staly po „léčbě“ u léčitele ve zmíněném městě.
V SRN existuje od roku 1939 zákon o léčitelích, který se průběžně novelizuje. Léčitelé-nelékaři musejí pro svou činnost získat státní povolení. Pokud by tento požadavek opomenuli, hrozí jim až jednoroční vězení. Jestliže by chtěli provádět některé speciální výkony, museli by se přihlásit ke studiu medicíny. Ale i kdyby se přihlásili na některé kurzy a zkoušky, „nejsou to (skuteční) lékaři“, uvádí Rudolf Henke. Léčitelé mají v současnosti omezené kompetence, například nesmějí předepisovat léky, ale i tak komora poukazuje na nutnost rozšířit v této oblasti ochranu pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?