Letečtí záchranáři nacvičují v Beskydech záchranu lidí v horách

1. 11. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští letečtí záchranáři nacvičují v Beskydech záchranu pacientů v nepřístupném terénu. Do akce se již zapojil vrtulník, lékaři, zdravotníci, piloti i členové horské služby. O cvičení informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.


„Hlavním úkolem je nácvik speciálních činností, jako je zásah u pacienta v nepřístupném terénu. V tomto případě to je v horách. V praxi to ale může být i v zalesněném terénu či na vodě. Prostě všude tam, kde vrtulník nemůže u pacienta přistát,“ řekl Humpl. Záchranáři proto nacvičují slaňování k pacientovi, jeho přepravu v podvěsu na laně pod vrtulníkem nebo jeho vyzvednutí na palubu stroje.

„Ročně mají posádky moravskoslezských leteckých záchranáři přibližně 600 zásahů. Přibližně deset až 15 z nich se odehrává v nepřístupném terénu,“ doplnil Humpl.

Do cvičení se zapojily dvě desítky zdravotníků a lékařů letecké záchranné služby a deset záchranářů Horské služby Beskydy. Na místě byli i piloti vrtulníku a technici. „Nacvičujeme koordinaci jak v samotném týmu letecké záchranné služby, tak i se členy Horské služby,“ řekl Humpl. Dodal, že takto komplexní cvičení v terénu nejsou příliš častá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?