Letité problémy nemocnic v Libereckém kraji politici nevyřešili

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva letité problémy krajských nemocnic se nepodařilo vyřešit v Libereckém kraji od minulých krajských voleb v roce 2008. Českou Lípu nadále trápí havarijní stav budov, Liberci chybí heliport. Vládnoucí ČSSD nenaplnila ani slib, že nemocnice přemění z akciových společností zpět na neziskové organizace.


Liberecký kraj nemá ani slibovaný hospic a vedení kraje po protestech okleštilo navrhovanou redukci středních škol.

Budovy českolipské nemocnice jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády opadávají kusy omítky. „Blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice,“ řekl nedávno ČTK ředitel nemocnice Petr Chmátal.

Nemocnice sice už před dvěma lety získala na zateplení budov evropskou dotaci přes 42 milionů korun, přesto se navenek dlouho nic nedělo. Teprve na konci letošního června krajští radní rozhodli, že zateplení tří budov za 120 milionů korun se bude spolufinancovat úvěrem.

Zatím ale není jisté, zda ho nemocnice bez záruky kraje získá. „Je nesmysl, že kraj se zaručí předem, když nevíme, jaké budou podmínky bank,“ uvedl nedávno krajský radní Zdeněk Bursa (ČSSD). Pokud nemocnice úvěr získá, oprava budov by měla začít na konci letošního roku.

Hospodaření českolipské nemocnice s rozpočtem kolem 620 milionů korun bylo v minulých letech většinou ztrátové nebo končilo takzvanou kladnou nulou. Loni bylo v rekordní ztrátě 43,244 milionu korun.

Liberecká nemocnice s obratem 2,5 miliardy korun si po ekonomické stránce vede výrazně lépe, každoročně její hospodaření končí s mnohamilionovým přebytkem. Do problémů se dostala jen loni, kdy úspěšného generálního ředitele Luďka Nečesaného vystřídal Zdeněk Konrád. Ten ale ve funkci vydržel jen půl roku, po nástupu Jiřího Veselky se situace opět zlepšila a loni nakonec skončilo hospodaření nemocnice skoro desetimilionovým přebytkem.

Letitým problémem liberecké nemocnice je stále absence heliportu, který je nutný pro udržení statutu traumacentra, výjimku má Liberec do konce letošního roku. Nemocnice ale pravděpodobně o statut nepřijde, heliport by se měl začít stavět ke konci letošního roku a hotový by měl být na jaře 2013.

Před minulými krajskými volbami ČSSD deklarovala, že nemocnice z akciových společností přemění zpět na příspěvkové organizace. Nestalo se tak, naopak stouply odměny z 10.000 na 30.000 Kč pro členy dozorčí rady.

Peníze dostávali v Liberci i uvolnění členové krajské rady zvolení za ČSSD Zdeněk Bursa, Martin Sepp a Pavel Petráček. Podle policistů je to ale v rozporu se zákonem. Z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti proto obvinili libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD), Bursu a generálního ředitele nemocnice Jiřího Veselku, kteří jim na valné hromadě schválili vyplácení odměn.

Většina stran v krajském zastupitelstvu měla před minulými volbami v programu vybudování hospice, jako jediný v zemi ho ale Liberecký kraj stále nemá. V nemocnicích v Liberci, České Lípě, Semilech a v Turnově byly alespoň zřízeny speciální rodinné pokoje s hospicovými lůžky, ve kterých mohou umírající trávit poslední dny života společně s členem své rodiny.

Nastal ale i významný posun v plánech na výstavbu kamenného hospice. Kraj získal od Liberce zdarma budovu bývalého dětského domova. Jeho přestavba na hospic za zhruba 80 milionů by měla začít ještě letos ke konci roku.

Hejtmanství musí v posledních letech navyšovat částku, která směřuje do sociální oblasti. Liberecký kraj dlouhodobě kritizuje stát za to, že poskytovatelům těchto služeb dává mnohem méně peněz než v minulosti. Kraj pak musí na jejich provoz doplácet. Zatímco v roce 2009 to bylo necelých 48 milionů, letos to bude už zhruba 140 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?