Letos by se již nemělo stát, že hadí sérum nebude

12. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak potvrdil náš průzkum na prahu hlavní turistické sezóny, loňské úmrtí muže, který po uštknutí dostal hadí sérum s prošlou záruční dobou, by se už nemělo opakovat. I když postižený tehdy přišel za lékaři pozdě, případ vzbudil značnou pozornost. Záchranná služba...


Východní Čechy - Jak potvrdil náš průzkum na prahu hlavní turistické sezóny, loňské úmrtí muže, který po uštknutí dostal hadí sérum s prošlou záruční dobou, by se už nemělo opakovat. I když postižený tehdy přišel za lékaři pozdě, případ vzbudil značnou pozornost.

Záchranná služba v Trutnově má pro letošní rok tento problém vyřešený. Séra proti hadímu uštknutí mají dost, jeho expirační doba je také v pořádku. Jak jsme se tu dozvěděli, k nápravě potíží, které v celé republice minulý rok způsobila prošlá lhůta léku proti zmijímu jedu, došlo již vloni.

Jak nám sdělila vedoucí lékárny pardubické nemocnice Hana Walterová, hadí sérum mají vždy v potřebné zásobě, tj. pro dva až tři pacienty. „Letos doposud nepotřeboval hadí sérum žádný klient nemocnice. Loni jsme jej poskytovali lékařům pro pacienty čtyřikrát,“ dodala Walterová.

V Okresní nemocnici v Jičíně není ústavní lékárna otevřena 24 hodin denně, ale sérum proti hadímu uštknutí je k dispozici nepřetržitě na interním oddělení. Lékařka Miluše Bernardová z chirurgické ambulance nám sdělila, že za 17 let praxe měla pět pacientů, u nichž bylo třeba toto sérum použít. Většinou však nešlo o těžší případy. Uštknutí jedovatým hadem se totiž obtížně odlišuje, takže může nastat situace, kdy se sérum musí aplikovat víceméně preventivně.

Svitavská nemocnice má zajištěno sérum proti uštknutí zmijí. „Proti exotickým hadům ne, takové přípravky jsou soustředěny na klinikách,“ řekl zástupce ředitele nemocnice, primář Hanuš Ettl. Jak zdůraznil, tyto případy jsou vzácné. Jednotlivá uštknutí se v případě potřeby konzultují.

Všeobecná nemocnice v Náchodě, pod kterou patří také nemocnice v Jaroměři a Novém Městě nad Metují, musí naštěstí jen velmi zřídka přijmout pacienta uštknutého jedovatým hadem. Podle objektivních příznaků je pacient transportován na interní nebo chirurgickou ambulanci, v případě již selhávajících základních životních funkcí přímo na resuscitační oddělení. Po konzultaci s toxikologickým centrem v Praze je eventuálně aplikována protilátka, která je proti našemu jedinému jedovatému hadu - zmiji obecné - v ústavní lékárně nemocnice k dispozici 24 hodin denně.

Chrudimská nemocnice má v současné době podle slov ředitele Jiřího Pinkase séra proti hadímu uštknutí dostatek a žádné problémy v tomto směru neregistruje.

„Vždy máme buď v lékárně nebo přímo na chirurgické ambulanci k dispozici tři až čtyři dávky,“ tvrdí Jiří Pinkas. V případě potřeby většího množství není prý problém sérum objednat.

„Dodání trvá pouze několik málo hodin,“ doplňuje. Také pohotovost hlinecké polikliniky prý disponuje dostatečným množstvím séra proti hadímu uštknutí. Podle vyjádření tamních zdravotníků nyní obtíže nemají.

Hradecké noviny, 12.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?