Letos jsme prý zdravější než loni

6. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř o čtrnáct set neschopenek méně vypsali letos lékaři na Rokycansku. V porovnání se stejným obdobím loňského roku nemocnost značně poklesla. Zatímco loni v práci chybělo téměř šest tisíc osob, v tomto roce...


Západní Čechy - Podstatně méně pacientů zaznamenali letos někteří západočeští lékaři v ordinacích. Mnozí lidé si zřejmě raději léky kupují a léčí se sami.

Téměř o čtrnáct set neschopenek méně vypsali letos lékaři na Rokycansku. V porovnání se stejným obdobím loňského roku nemocnost značně poklesla. Zatímco loni v práci chybělo téměř šest tisíc osob, v tomto roce jich zůstalo doma 4646. Poklesl rovněž počet prostonaných dnů ze sto padesáti dvou tisíc na sto čtyřicet tisíc. Nejčastější příčinou bylo onemocnění cest dýchacích. Až daleko za nimi byly nemoci pohybového ústrojí.

Podobná situace panuje podle informací zdravotníků i v Klatovech, kterým se letos poprvé po dlouhé době například vyhnuly chřipkové prázdniny.

„V období chřipek jsme nezaznamenali žádné velké výkyvy, každý týden bylo zhruba stejně pacientů,“ shodli se klatovští zdravotníci.

„Na počet respiračních onemocnění mělo příznivý vliv počasí začátkem roku,“ řekl nám Luboš Koubík, ředitel okresní správy sociálního zabezpečení.

„V Německu i Francii prodělali chřipkové epidemie, ale naštěstí se na hranicích zastavily.“

V západních Čechách se ale zvýšila průměrná délka trvání pracovní neschopnosti, která se například na Rokycansku prodloužila z osmadvaceti na téměř jednatřicet dnů. Podobné je to i s úrazy, kterých stále přibývá a k nimž nejčastěji dochází o víkendech.

Lidé se podle informací z plzeňských lékáren léčí stále více sami pomocí volně prodejných medikamentů.

„S recepty chodí hlavně pro antibiotika nebo léky při vážných chorobách. Nemoci horních cest dýchacích si zřejmě často léčí sami. Stoupá totiž počet prodaných přípravků proti kašli, bolesti v krku a dalších podobných léčiv,“ řekla včera pracovnice plzeňské lékárny, která si nepřála zveřejnit jméno.

IVANA NĚMCOVÁ, RADMILA NAGOVSKÁ, Plzeňský deník, 6.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?