Letos na AIDS v Česku zemřelo sedm lidí, nemoc propukla u 14 osob

29. 9. 2011 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na AIDS zemřelo letos do konce srpna v Česku sedm lidí. Tato nemoc selhání imunity za prvních osm měsíců roku propukla u 14 pacientů. Lékaři evidovali také 104 nových případů nákazy virem HIV. Informoval o tom tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Údaje pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu.


„V měsíci srpnu bylo diagnostikováno 13 nových případů HIV infekce. Objevil se jeden nový případ onemocnění AIDS a jeden člověk na AIDS zemřel,“ uvedl Hlavatý.

Největší počet nově nakažených zaznamenali letos lékaři v květnu. Tehdy testy potvrdily infekci u 21 osob. Za celý loňský rok to bylo 180 infikovaných. Od roku 1986 do konce srpna odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV u 1626 lidí - u 1324 mužů a 302 žen. Celkem 335 osob už AIDS onemocnělo a 176 na ni zemřelo.

Vir se nejčastěji přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak dosud v Česku infikovalo 1462 osob, tedy skoro 87 procent. Zhruba dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování - tedy čtvrt století - v ČR už neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně v těle matky.

Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

V ČR proto začátkem září odstartovala kampaň proti šíření viru HIV a nemoci AIDS s názvem „Dej si bacha!“, kterou připravilo sdružení Art for Life. Autoři označují chování lidí, kteří se před nákazou nechrání, za sebevraždu. Na plakátech proto ukazují ty, kteří právě různým způsobem ukončili svůj život. Podle pořadatelů je to první velká osvětová akce o AIDS po 15 letech.

K radikální kampani vyburcovaly pořadatele i výsledky květnového průzkumu, který si nechali vypracovat. Podle něj nepovažuje AIDS za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí při náhodném sexu nepoužívá kondom. Víc než pětina dotázaných pak neví, zda se nákaza přenáší polibkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?