Letos už testy v ČR odhalily 136 HIV pozitivních

22. 12. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Za jedenáct měsíců roku odhalily testy v ČR 136 HIV pozitivních. Nejvíce nových případů bylo v lednu, 19, nejméně v červnu, sedm. Od roku 1986 do konce letošního listopadu evidují statistici v ČR 1325 nakažených virem HIV, nemoc propukla u 288, zemřelo jich 153.


Data ČTK poskytl tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Společnost má v pražském Karlíně Dům světla, první v zemích bývalého východního bloku. Letos tam podstoupilo bezplatný test 4000 lidí, pozitivních bylo 22.

„Loni za celý rok přibylo v ČR 142 nových případů, což byl nejvyšší nárůst v historii. Letos za 11 měsíců jich přibylo 136. Dá se téměř s jistotou říci, že letošní čísla překonají ta loňská,“ řekl Hlavatý.

Infekce se podle něj šíří v Česku zhruba od roku 2000 rychleji, v roce 2006 se poprvé přiblížily počty nových případů za rok ke stovce, bylo jich 98, a už pod stovku neklesly. Naopak trvale rostou. „Mám strach, že pod stovku se hodně dlouho nedostaneme,“ poznamenal Hlavatý.

K nárůstu podle něj přispívá přesvědčení lidí, že HIV se dá vyléčit. „Každou zprávu o tom, že se vědci blíží k vakcíně a novým lékům, vítáme, na druhou stranu nám to rozbíjí prevenci, protože lidé jsou ukolíbaní, že vše je zalité sluncem, tak na co kondom. A kdyby si náhodou na HIV sáhli, dnes už léčba je fantastická. Ale pozor, nefunguje to u všech,“ řekl Hlavatý.

Problém vidí hlavně u mladých, kteří nezažili počátky epidemie a neviděli umírat známé osobnosti. „My jsme viděli zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho, viděli jsme, co AIDS udělá z metrákového chlapa, to ta děcka dnes nevidí. Není tu nikdo, kdo by byl tou ostrahou pro všechny,“ řekl.

Přiznat HIV pozitivitu se odváží málokdo, dostane cejch, veřejnost v Česku se od HIV pozitivních podle Hlavatého spíše odtahuje. I přes osvětu, že podáním ruky a běžným kontaktem se člověk nenakazí, převažuje strach.

V lidech přetrvává falešné povědomí, že HIV je nemocí gayů, prostitutek a injekčních uživatelů drog. „Marně se jim snažíme vysvětlit, že už to tak není, statistiky bourají rizikové skupiny a nákaza postihuje všechny. Kdo souloží bez kondomu, je v ohrožení,“ varoval.

Určitý odstup veřejnosti se podle Hlavatého projevuje i v ochotě věnovat na programy prevence AIDS peníze. Podnikatelé přispějí „tajně“, nechtějí spojovat jméno firmy s AIDS. Také lidé při sbírkách na ulicích dávají méně - projevila se krize a oni potřebují peníze na živobytí.

Loni plánoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, že Dům světla bude nejen sociálně-zdravotním, azylovým a preventivním centrem, ale stane se národním centrem, které bude koordinovat prevenci. To se nepodařilo.

Zlepšilo se financování ze strany státu. Ministerstvo dříve dávalo na provoz domu se zhruba deseti projekty, což ročně vyšlo na pět až šest milionů korun, jen 700.000 až 800.000 za rok. Většinu peněz musela společnost shánět ve sbírkách. „Teď se to obrátilo, od loňska dostáváme od ministerstva více - loni 3,3 milionu, letos 3,7 milionu, ale stagnují příjmy ze sbírek z ulice,“ shrnul Hlavatý.

Lidé mohou přispět kdykoli v průběhu roku do kasičky v Domě světla, často to dělají, když odcházejí s dobrou zprávou, že testy vyloučily nákazu HIV. V celorepublikové akci Červená stužka loni 1. prosince vybrala společnost 1,8 milionu, letos se zapojilo méně škol a vybralo se 1,1 milionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?