Letošní laureáti „Ceny Neuron“ z oblasti biomedicínského výzkumu

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Letošní „Cenu Neuron pro mladé vědce“ získali za oblast medicíny docent Petr Svoboda za RNA intervenci a za obor chemie profesorka Jana Roithová, která se zabývá výzkumem reakcí organických prvků s katalyzátory.




Nadační fond Neuron je nezisková organizace podporující oblast vědy a výzkumu v České republice. Fond poskytuje z prostředků mecenášů „Granty Neuron“ určené pro vědecké projekty v oborech fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy. Špičkovým vědcům fond uděluje „Cenu Neuron za přínos světové vědě“ a nadějným mladým výzkumníkům do 40 let „Cenu Neuron pro mladé vědce“.

Šance na novou terapii viróz

V oblasti medicíny se laureátem „Ceny Neuron pro mladé vědce 2014“ stal doc. Mgr. Petr Svoboda, Ph. D., z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, který se zabývá výzkumem dalších možností obrany organismu proti RNA viry. Jeho tým se snaží využít pro ochranu před viry jiného mechanismu, než jaký uplatňují leukocyty; jde o tzv. RNA interferenci. Při tomto nedávno objeveném procesu napadený organismus reguluje ve virech přepis genů. Výsledky jeho výzkumu mohou posloužit při vývoji léku, který podstatně zkrátí dobu léčby některých virových nemocí, například chřipky nebo rýmy.
„Zabývám se tím, jak myší vajíčko kontroluje své geny. Tak jsem se dostal i k prastarému imunitnímu mechanismu zvanému RNAi. Tuto obranu proti virům a jiným hrozbám používají sedmikrásky, žížaly i berušky, ale ne savci. Ti mají modernější imunitní systém, takže mechanismus RNAi vypnuli a součástky z něj použili na něco jiného – kromě myšího vajíčka, kde byla aktivní RNAi objevená už v roce 2000. Doteď nedávalo smysl, proč je RNAi aktivní ve vajíčku, ale v tělních buňkách spí. Můj tým objevil v myší DNA unikátní mutaci a vysvětlil, jak ve vajíčku probudila RNAi. Podobně obskurní objevy, jak evoluce našla zajímavé řešení, mohou být nečekaně významné. Tady příroda ukázala, že spící RNAi lze lehce probudit, a laboratoř potvrdila, že probuzení lze uměle vyvolat i v tělních a kmenových buňkách. Pokud se výsledky potvrdí na zvířecím modelu, otevírá se cesta pro vývoj nového typu terapie některých virových infekcí,“ přibližuje svoji práci docent Svoboda.

Výzkum reakce organických prvků s katalyzátory

Laureátkou „Ceny Neuron pro mladé vědce 2014“ v oboru chemie je prof. Mgr. Jana Roithová, Ph. D., z Přírodovědecké fakulty UK. Zkoumá reakce organických prvků s katalyzátory a její poznatky jednou umožní například úsporu energie nebo vývoj nových postupů při výrobě léků. Nedávno se podílela na hledání nových katalyzátorů pro přeměnu methanu na methanol. Zvládnutí této operace přinese značný efekt, methanol lze totiž snadno transformovat na jiné chemikálie, které je možné použít pro syntézu jakýchkoli dalších produktů, například léků. Jana Roithová společně se svým týmem sestavila unikátní aparaturu složenou z několika propojených hmotnostních spektrometrů a tzv. studené pasti na reakční meziprodukty. V aparatuře se díky nízké teplotě jejich krátká doba „života“ prodlouží, což vědcům umožňuje podrobnou analýzu.

(jj)

Doc. Petr Svoboda.
Prof. Jana Roithová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?