Levice spoléhá se zrušením poplatků na přeběhlíky

2. 9. 2009 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté se společně s komunisty pokusí ještě před volbami zrušit regulační poplatky. Spoléhají přitom na hlasy nezařazených poslanců, takzvaných přeběhlíků, a některých lidovců. ČTK to dnes řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka...


„Pokusíme se Senát přehlasovat, bude záležet na postoji nezařazených poslanců a zbytku lidovců,“ sdělil Sobotka. Sněmovna v květnu schválila dva zákony, které měly upravovat regulační poplatky. První z dílny komunistických poslanců je měl zrušit úplně, druhý, navržený Moravskoslezským krajem, je měl pouze částečně omezit. Senát ale v červnu zákony vrátil s pozměňovacím návrhem. U obou zákonů navrhl roční snížení cen léčiv o pět procent a vakcíny proti pneumokoku zdarma, za zachování současné podoby regulačních poplatků.

K přehlasování senátního návrhu je třeba 101 aktivních hlasů. Zda je ČSSD spolu s KSČM najde, není zřejmé. Jasně proti se staví ODS a lidovci. „U poplatků to bude myslím jednoznačné. Podpoříme senátní verzi,“ uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Rušit poplatky nechtějí ani lidovci: „Nepodpořili jsme plošné zrušení poplatků a tento postoj si zachováme,“ řekla ČTK místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. Doplnila, že lidovečtí poslanci ještě zváží, zda zvednou ruku pro senátní pozměňovací návrhy.

Proti návrhům levice je i poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který se netají tím, že by některé poplatky rád zrušil. „Špatně jsou obě verze. Chtěl jsem, aby byly zrušeny poplatky za recept, to neprošlo. Také se tam ruší poplatky za pobyt v nemocnici, a to si myslím, že by zachováno být mělo,“ prohlásil Hovorka. Ruku nezvedne ale ani pro senátní verzi. Na té se mu nelíbí, že by prý zdravotní pojišťovny měly platit přímo distribučním firmám nebo že se zavádí nová očkování, přičemž podle Hovorky není dostatek ani klasických očkování.

Návrh bývalé opozice zřejmě nepodpoří ani zelení. „Nehlasovali jsme pro tehdy, očekávám, že nebudeme pro ani teď,“ řekla ČTK místopředsedkyně strany Kateřina Jacques.

Proti levicovým návrhům bude patrně i poslanec zvolený za ODS Jan Schwippel. Jeho kolega Juraj Raninec zatím není rozhodnutý.

Jasným hlasem pro ČSSD a KSČM je zatím jenom Olga Zubová, která opustila Stranu zelených, nyní je předsedkyní Demokratické strany zelených a kandiduje v Praze za ČSSD. „Upřednostňuji úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví,“ sdělila.

Poplatky poprvé prosadil ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Poté byl systém několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun za návštěvu v ambulanci či u specialisty, za recept a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, dále 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za návštěvu pohotovosti. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci nemusí platit rodiče dětí mladších 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z běžných 5000 na 2500 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?