ČT: Levnější léky pro seniory?

18. 7. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky pro seniory by mohly být levnější. Prosadit do chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Návrh na snížení takzvaného ochranného limitu představí koaličním partnerům zřejmě na podzim. Naopak lidovci tvrdí, že podobné opatření by se mělo týkat spíš dětí, a podle hnutí ANO jde zas jen o plán na přilákání voličů.


Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka: V 6 ráno, 5 večer a jeden navíc, když si naměří špatný tlak. Karle Šalomové je 83, pilulky, které bere, si chystá sama. Poplést si je nesmí. Přestože část léků, které paní Karla bere, je bez doplatku, pořád zůstává několik medikamentů, na které si musí přispívat. Ročně za ně zaplatí zhruba 2 tisíce korun. A ty jí pak chybí jinde. Podle ministerstva zdravotnictví by senioři nad 70 let měli za předepsané léky platit maximálně tisíc korun za rok. Lidé mezi 65 a 69 pak dvojnásobek. Oproti současnému nastavení by tak několik set ušetřili.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Ten pacient, když dovrší, dovrší nějakou míru toho doplatku, tak poté se mu ty doplatky přes zdravotní pojišťovnu vrací.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka: Celkové náklady zatím ministerstvo odhaduje na zhruba 300 milionů. Zároveň ale taky uvažuje o snížení limitu pro lidi mladší 18 let. Právě to by chtěli koaliční lidovci.

Marian JUREČKA, 1. místopředseda strany, ministr zemědělství /KDU-ČSL/: V tenhle okamžik si myslím, že jsou ještě více než senioři ohroženy právě rodiny s dětmi, kde mají děti, řekněme, nějaké chronické onemocnění, tam ty náklady jsou vyšší.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka: Stávající návrh se příliš nezamlouvá ani ministrovi financí. V Česku je podle něj problém hlavně s plýtváním léků a jejich kontrolou.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí, ministr financí /ANO/: Můžeme o tom diskutovat, ale na první pohled je to zase jeden z návrhů, který má vlastně nějak získat voliče asi sociální demokracii.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka: Do vlády by se měl materiál dostat na podzim. Že jednání o něm nebudou jednoduchá, odhaduje i ministerstvo zdravotnictví. Pokud se tak senioři, včetně paní Karly, dočkají levnějších léků, v příštím roce to zřejmě ještě nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?