Levnější rohlíky? Nemocnice šetří

21. 3. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
S chybějícími čtrnácti miliony v rozpočtu musí v letošním roce počítat nemocnice v Kyjově. Alespoň zatím. Právě takovou částku totiž minulý rok získala z hospitalizačních poplatků. Ty však vloni zrušil Ústavní soud a od Nového roku lidé za pobyt v nemocnici neplatí.


Poplatek tvořil přibližně dvě procenta rozpočtu kyjovské nemocnice. „Jedná se o velmi bolestivou ztrátu. Tyto peníze by nám stačily například na nákup prakticky všech přístrojů, které letos plánujeme pořídit. Včetně dvou sanitek,“ informoval ředitel Nemocnice Kyjov Petr Svoboda.

Jak dodal, díru v rozpočtu teď zařízení musí zalepit tím, že šetří na provozu. Jenže tam příliš velký prostor na úspory není. „Naše nákupní ceny jsou zcela na minimu. Elektronicky soutěžíme vlastně vše, včetně malování, koupě rohlíků i náplastí. Už skutečně nevím, co by se dalo ještě zlevnit,“ řekl ředitel, který navíc očekává nákladnější nákupy ze zahraničí. „Problém je zdražování eura, protože věci z dovozu, které potřebujeme, jsou tak pro nás dražší,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček poplatek obnovit nehodlá. Peníze chce nemocnicím zajistit jinak. Zvýšením platby za státní pojištěnce. „Tato úprava by měla do systému přinést 2,1 miliardy. Zákonem pak uložíme zdravotním pojišťovnám, aby tyto peníze přerozdělily lůžkovým zdravotnickým zařízením,“ sdělil na včerejší mimořádné konferenci Němeček. Ministerstvo navíc plánuje od ledna 2015 zrušit také třicetikorunový poplatek za ambulantní návštěvu lékaře a za recept. Zůstane jen devadesát korun za pohotovost. Tímto krokem přijde kyjovská nemocnice zhruba o dalších šest milionů korun.

Téměř pět a půl milionu korun vybrala v loňském roce na regulačních poplatcích nemocnice v Hodoníně. „Asi tři sta tisíc nám pacienti za pobyt v nemocnici stále dluží,“ uvedla ředitelka Nemocnice TGM Hodonín Věra Dostálová. Protože už lidé za pobyt na lůžku nemusí platit sto korun za den, příliš nespěchají domů. „Ze strany pacientů je snaha co nejdéle prodloužit dobu hospitalizace. Týká se to zejména interního oddělení a stanice odborné ošetřovatelské péče. Jde obzvláště o pacienty ze sociálně slabších vrstev,“ přiblížila současnou situaci Dostálová.

Stejný problém pozorují také v kyjovském zdravotnickém zařízení. Především na odděleních, která zajišťují dlouhodobou rehabilitaci nebo delší ošetřování. Podle Svobody má v tomto ohledu zrušení poplatků naprosto zásadní vliv.

„Ekonomicky to nemocnici zatěžuje. Zejména tam, kde bereme platby za diagnózu. V takovém případě dostaneme stejné peníze, ať u nás pacient leží týden, nebo měsíc,“ uvedl Svoboda. Lidem však zrušení poplatků za pobyt nevadí. Naopak.

„Samozřejmě, že je lepší, když je platit nemusí. Když k částce přičtou i nájem doma, je to docela dost peněz. Kdybych ležela v nemocnici, rozhodně bych uvítala, že za poplatek ušetřím,“ vyjádřila se například Monika Kuchtíčková z Hodonína. Vzhledem k tomu, že pracuje v nemocničním bufetu, sleduje nárůst lidí, kteří nemají kam jít. „Je pravda, že lidé bez domova se tu od začátku roku objevují mnohem více. A leží tu i déle než měsíc. Každý den si chodí posedět do bufetu a mnohdy se ani netají tím, že v nemocnici je jim dobře,“ řekla mladá žena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?