Liběchovští vědci bojují dál

20. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědecká rada ministerstva zdravotnictví vyhlásila stop stav klinickému testování devitalizace. V místě rodiště metody, liběchovském Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd, testy pokračují dál. Devitalizační metodu využívají u prasat s melanomy a u fen s nádory mléčné žlázy...


Liběchov - Lékaři jsou zklamáni dosavadními výsledky. U zhruba padesátky pacientů, kteří zákrok podstoupili, podle nich nedošlo ke zlepšení stavu. Nepotvrdila se ale původní varování chirurgů, že po zákroku dojde u nemocných k sepsi. Žádný pacient s rakovinou v dohledné době tedy nepodstoupí léčbu devitalizací. Vše se vrátí zpět na úroveň testování na zvířatech.

„Jsme zklamáni,“ uvedl vedoucí liběchovského týmu RNDr. Vratislav Horák. Řekl, že pozastavení příjmu pacientů je logický důsledek toho, že se devitalizace prováděla jen u pacientů ve finálním stadiu.

„Tam už pravděpodobně nemůže imunitní systém nádorovou tkáň odbourat,“ doplnil. Příští rok v březnu padne definitivní rozhodnutí jak dál. Znovu se totiž sejdou zástupci vědecké rady. Za šest měsíců by liběchovští vědci mohli přinést další výsledky, které by chirurgickou veřejnost přesvědčily, že je potřeba vybrat pacienty v dřívějším stadiu onemocnění. Testy na zvířatech vypadají slibně a vědci chtějí hledat ještě další živočišné druhy, u kterých by mohli devitalizační zákroky provádět.

„Budeme pokračovat ve studiu živočišných modelů, aby bylo zcela jasné, jak imunitní systém reaguje na devitalizační zákrok,“ řekl Horák. Skeptický pohled mu ale zůstává dál.

„Nevím, jestli další důkazní materiál chirurgy přesvědčí,“ doplnil. Vratislav Horák upozornil i na to, že se všichni majitelé psů nebo koček, kteří trpí nádorovým onemocněním, mohou na liběchovské pracoviště obrátit a devitalizaci využít.

LUCIE RAZÁKOVÁ, Mělnický deník, 20.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?