Liberec: tři havárie sanitek za jediný měsíc

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Viníky všech tří nehod byli motoristé, kteří bez ohledu na rozsvícený maják a puštěnou houkačku nedali sanitce přednost. "Řidičů, kteří houkající sanitku nerespektují, přibývá. Často s námi dokonce na silnici závodí...


LIBEREC - Policie v Libereckém kraji řeší za poslední měsíc už třetí případ havárie sanitky. “ řekl včera ČTK jeden z řidičů záchranky. Zatím poslední případ řeší policie na Semilsku. V úterý před polednem tam sanitce spěchající k pacientovi nedal přednost třiapadesátiletý řidič červené felicie. „Felicie i sanitka jely po hlavní silnici, řidič osobního auta však sanitce při odbočování doleva zkřížil cestu,“ popsala nehodu semilská policejní mluvčí Soňa Šídová.

Řidič sanitky střetu nedokázal zabránit, auto nabral, a přirazil na plot nedalekého domu. Osobní auto je téměř zdemolované, řidiče převezla jiná záchranka ve velmi těžkém stavu do nemocnice v Jilemnici. „Muž je v kritickém stavu a stále ještě není jasné, zda nehodu přežije,“ řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

Mnohem větší štěstí měl další řidič osobního vozu, který nedal v pondělí v Liberci přednost sanitce s pacientem. Sanitka přitom jela po hlavní, osobní vůz vyjel z vedlejší ulice. Zraněn nebyl nikdo, sanitka má však proražený chladič. Českolipská záchranka přišla v krátké době už o druhou sanitku, řekl ČTK její šéf Jaroslav Popelka.

„První sanitku nám naboural 20. února řidič, který předjížděl na nepřehledném úseku nákladní auto a narazil do protijedoucí sanitky,“ uvedl Popelka. Spolujezdec v osobním autě byl tehdy na místě mrtev. Řidič byl lehce zraněný stejně jako posádka sanitky. Bezohlednost řidičů na silnici je podle lékaře stále častější. Řidiči přitom neohrožují jen posádku sanitek a převážené pacienty, ale i sebe.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?