Liberecká nemocnice chce mít do konce roku heliport

4. 1. 2013 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci chystá výstavbu heliportu za bezmála 37 milionů korun. Největší zdravotnické zařízení v kraji už vypsalo veřejnou soutěž na dodavatele. Stavba by měla začít v březnu a dokončení je plánováno na letošní říjen, řekl dnes ČTK generální ředitel nemocnice Jiří Veselka. Stavbu bude nemocnice financovat z evropských fondů, z Integrovaného operačního programu má přislíbeno bezmála 30 milionů korun.


Liberecká nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Se svými zhruba 960 lůžky slouží nejen obyvatelům kraje, ale traumatologie a onkologie ošetřují pacienty z celé země. O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se v Liberci diskutuje léta, realizaci ale dlouho brzdil nedostatek peněz.

Nemocnice přistávací plochu nutně potřebuje, jinak může přijít o statut traumacentra i o nemalé peníze od zdravotních pojišťoven a dotace na novou techniku. Nyní dopravují vrtulníky pacienty na liberecké letiště, odkud je převážejí sanitky. „Cesta i s překládáním pacientů trvá deset až 15 minut. Zvlášť u těžce zraněných pacientů může složitá přeprava ohrozit jejich život nebo zhoršit zdravotní stav,“ řekl už dříve ČTK ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík.

Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu. Mimo jiné se uvažovalo například o výstavbě parkovacího domu, který by měl na střeše přistávací plochu. Další z možností byla výstavba heliportu nad stravovacím traktem. „Ta by stála 43 milionů a zhruba na tři měsíce omezila provoz pavilonu, proto jsme vybrali levnější variantu nad parčíkem,“ řekl Veselka.

Přistávací plocha bude umístěna na samostatné železné konstrukci nad stávajícími parčíkem a komunikacemi nedaleko pavilonu chirurgie, kde je i traumacentrum. Heliport bude ve výšce více než 20 metrů nad zemí a tunelem bude spojen s pavilonem. Umožní celoroční provoz ve dne i v noci a přistát na něm budou moci i těžké vojenské vrtulníky o hmotnosti 6,5 tuny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?