Liberecká nemocnice dostala peníze za přístroje pro kardiocentrum

10. 8. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká krajská nemocnice dnes po kontrole ministerstva zdravotnictví dostala na svůj účet peníze za nákup přístrojů pro své kardiocentrum v hodnotě 60 milionů korun. ČTK o tom informoval její mluvčí Lukáš Gibiec.


Zdravotnické zařízení letos na jaře čelilo kritice, že byl nákup přístrojů, financovaný z evropského Integrovaného operačního programu (IOP), výrazně předražený. Modernizaci kardiocentra dokončila nemocnice začátkem letošního roku.

Na údajné nesrovnalosti na konci března upozornil ČRo 1 - Radiožurnál. Nemocnice podle něj mohla přístroje firem Siemens a Philips koupit za 43 milionů, tedy výrazně levněji. Firma, která je přes prostředníka dodala, se podle Radiožurnálu soutěže ani nemohla účastnit. Okolnosti prověřovala i policie.

Nákup šesti přístrojů zajišťovalo ještě předchozí vedení liberecké nemocnice, proti výběru ale v dubnu nemělo výhrady ani to nové. Tehdejší ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová ČTK řekla, že byla na základě výběrového řízení vybrána levnější nabídka od dvou uchazečů. Vše podle ní navíc kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví. „Je jasné, že pokud by tam byla nějaká chyba nebo problém, tak by nám peníze neposlalo,“ potvrdil mluvčí nemocnice.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení vzniklo v roce 2003 a slouží pro 500.000 až 600.000 obyvatel z Libereckého kraje i z přilehlých oblastí sousedních krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského. Jeho lékaři ročně provedou na 4000 operací a další tisíce pacientů projdou ambulancemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?