Liberecká nemocnice plánuje vybudovat vlastní mateřskou školu

1. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci plánuje vybudovat vlastní mateřskou školu. Přestavět by na ni chtěla část málo využité ubytovny nedaleko areálu nemocnice. Bez dotací to ale nepůjde, náklady se odhadují na 16 milionů korun, řekl ČTK generální ředitel Luděk Nečesaný.


Záměr vybudovat vlastní mateřinku není přitom nový, v nemocnici se o něm diskutuje už přes šest let. Zatím se ale na realizaci nenašly peníze. To v sousední Jablonci mají v nemocnici mateřskou školu už tři roky.

V Liberci by mateřinka pro 120 dětí mohla vzniknout v prvních dvou podlažích panelové ubytovny nedaleko nemocnice. V dalších dvou patrech by zůstaly byty. Dnes má panelák 32 bytových jednotek, je však zastaralý a nutně potřebuje modernizaci. Komplikované je i jeho vytápění. „Požádali jsme proto město o jeho odpojení od centrálního zásobování, chceme tam vybudovat dva plynové kotle. Investice by se nám měla zhruba do tří let vrátit,“ vysvětlil Nečesaný.

Zájem o místa ve vlastní školce by podle Nečesaného byl, nemocnice zaměstnává více než 2000 lidí. „Provedli jsme monitoring, naši zaměstnanci mají kolem 400 dětí v předškolním věku, které jsou ve školkách po celém Liberci a o školku blíž práce by měli zájem,“ řekl Nečesaný. Nemocnice proto teď podle něj hledá nějaké fondy, z nichž by se na vybudování mateřinky daly čerpat peníze. Kompletní rekonstrukce objektu včetně bytů by totiž přišla zhruba na 23 milionů korun.

Zaměstnanci liberecké nemocnice tak mohou zatím jen závidět kolegům v Jablonci, kde funguje v areálu nemocnice mateřská škola už tři roky. Výstavba školky pro 40 dětí přišla na 18,5 milionu korun a zaplatila ji jablonecká radnice, která je zřizovatelem nemocnice. Mateřinka přijímá přednostně děti zaměstnanců nemocnice a navíc bere i děti mladší tří let. Na rozdíl od ostatních školek ve městě má navíc pracovní dobu o hodinu delší, až do 17:30.

Podobným směrem by chtěla jít podle Nečesaného i liberecká nemocnice. „Školku bychom chtěli mít otevřenou do večera, zavést možnost občasného pohlídání, případně zařadit i mladší děti. Chtěli bychom umožnit sestřičkám na mateřské dovolené, aby mohly vzít v nemocnici občas nějakou směnu a o jejich dítě by při tom bylo postaráno,“ dodal ředitel liberecké nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?