Liberecká nemocnice připravuje modernizaci LDN za 20 mil.Kč

18. 5. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci připravuje rekonstrukci léčebny dlouhodobě nemocných. Budova postavená v 70. a 80. letech minulého století je ve velmi špatném stavu a opravy nutně potřebuje. Letos by se měly práce soustředit na modernizaci vnitřních rozvodů, sociálního zázemí, interiérů a výměnu oken.


Měly by začít na podzim. Léčebnu ale není možné uzavřít, a tak se bude opravovat za provozu, řekl novinářům ekonomický ředitel Jiří Kittner. V budoucnu čeká budovu ještě zateplení, na to chce nemocnice získat dotace.

V budově, kterou čeká rekonstrukce, nesídlí jen léčebna dlouhodobě nemocných, ale také oční oddělení, ORL (ušní, nosní, krční) a také oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie. I jejich činnost bude rekonstrukcí dotčena. „Mohou se o něco prodloužit čekací doby na plánované zákroky, déle mohou klienti čekat na lůžko na LDN,“ řekl lékařský ředitel Jan Mečl. Nemocnice se však podle něj bude snažit provoz omezit co nejméně, protože by to mělo i finanční dopad. „Méně výkonů znamená méně peněz,“ podotkl Mečl.

Modernizace léčebny je jen jednou z investičních akcí, které letos největší krajská nemocnice plánuje. Celkově chystá investice za více než 150 milionů korun, které bude ze dvou třetin financovat z vlastních zdrojů. K nejvýznamnějším patří plánovaný nákup dvou počítačových tomografů (CT) dohromady za 67 milionů korun. Jeden z tomografů bude přenosný, umožní vyšetřit pacienta přímo na lůžku nebo na operačním sále. Měl by sloužit především neurochirurgům.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností - majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení s 1000 lůžky slouží 440.000 obyvatelům kraje, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Nemocnice zaměstnává zhruba 2200 lidí, loni hospodařila s obratem přes 2,5 miliardy a skončila podle předběžných informací se ziskem 9,7 milionu korun. Za první čtvrtletí letošního roku je zatím hospodaření ve ztrátě 12,9 milionu korun, postupně se ji ale daří snižovat. „Za březen vykázalo zařízení kladný výsledek 1,6 milionu korun,“ dodal Kittner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?