Liberecká nemocnice začala implantovat nové kardiostimulátory

4. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberec se stal po pražské nemocnici Na Homolce druhým městem v zemi, kde začali lékaři používat při operacích srdce nové kardiostimulátory. Jejich předností je to, že pacienti, kterým přístroj voperují, se nemusejí vyhýbat vyšetření magnetickou rezonancí...


U dosud používaných kardiostimulátorů s velkým podílem kovových součástí to bylo nemožné, řekl ČTK primář libereckého kardiocentra Rostislav Polášek s tím, že v budoucnu budou nové kardiostimulátory dostupné na všech specializovaných klinikách.

„Podle studií potřebuje každý druhý pacient se stimulátorem v průběhu dalších deseti let vyšetření magnetickou rezonancí,“ podotkl. Nové stimulátory podle něj sice také obsahují kovy, ale jiného typu a uspořádání. „Výhodou je malý podíl feromagnetických látek a možnost uvedení přístroje do speciálního programu, který zabezpečí, aby magnetická síla nezpůsobila momentální výpadek funkčnosti, tedy stimulace srdce je,“ vysvětlil primář.

Vývoj kardiostimulátoru trval od roku 1997 a přišel na deset milionů dolarů. Přístroj je asi o 40 procent dražší než běžný kardiostimulátor. Liberečtí kardiologové ho vyzkoušeli zatím jen jednou. Chtějí ho používat jen u lidí, u nichž předpokládají budoucí potřebu vyšetření na magnetické rezonanci. „Odhaduji že půjde asi o deset pacientů za rok,“ řekl primář.

Liberecké kardiocentrum hospitalizuje ročně 5000 lidí převážně z Libereckého kraje. Zhruba 350 pacientů se podrobí implantaci kardiostimulátoru a 100 implantaci defibrilátorů - zařízení, které zajistí to, že když se nemocnému člověku zastaví srdce, začne znovu pracovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?