Liberecká univerzita má první absolventy zdravotnických oborů

7. 7. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Dříve hlavně technicky zaměřená univerzita založila v roce 2004 Ústav zdravotnických studií, aby mohla vzdělávat zdravotnický personál. Od roku 2006 nabízí obor Ošetřovatelství - Všeobecná sestra. Loni na podzim otevřela druhý bakalářský program Biomedicínský technik...


Technická univerzita v Liberci má první absolventy zdravotnických oborů. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Dříve hlavně technicky zaměřená univerzita založila v roce 2004 Ústav zdravotnických studií, aby mohla vzdělávat zdravotnický personál. Od roku 2006 nabízí obor Ošetřovatelství - Všeobecná sestra. Loni na podzim otevřela druhý bakalářský program Biomedicínský technik, který má zajistit odborné pracovníky schopné obsluhovat stále náročnější zdravotnické přístroje.

„Studijní program ošetřovatelství se velmi osvědčil. Je atraktivní i když není snadný a ke státním zkouškám se zdaleka nedostanou všichni, kteří se zapíší do prvního ročníku,“ řekl ČTK prorektor Zdeněk Kůs. To ostatně dokládají i čísla - před třemi lety zahájilo studium ošetřovatelství 53 studentů, zkoušky jich zatím složilo 18. Dalších 20 si je odložilo na příští rok. Většina z nich ale nastupuje do Krajské nemocnice v Liberci na roční praxi a zároveň se budou připravovat na zkoušky. „Chtěli bychom jim vytvořit takové podmínky, aby k nám potom nastoupili do zaměstnání. Brala bych je všechny,“ řekla hlavní sestra nemocnice Ladislava Kohoutová.

Technická univerzita podle Kůse zdravotnickým studiem reagovala na požadavek Evropské unie, podle něhož musejí zdravotní sestry absolvovat alespoň bakalářské studium. Do projektu se zapojila také Krajská nemocnice v Liberci, kde studenti absolvují praxi. Absolventi bakalářského studia mohou v nemocnicích pracovat samostatněji, mají vyšší kompetence i odpovědnost než absolventi střední školy. Letos ke studiu zdravotnických oborů přihlásilo přes 160 studentů, další ale ještě mají šanci - univerzita vyhlásila druhé kolo. „Přihlášky mohou studenti podávat do 24. srpna, pohovory se uskuteční o týden později,“ dodala Kočárková

Liberecká univerzita vznikla před 50 lety, k původním fakultám strojní a textilní přibyly v 90. letech minulého století další čtyři - pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky. Podle rektora Vojtěcha Konopy je realizace dalšího studijního programu pro univerzitu strategickou záležitostí.

Škola se tak zapojila nejen do systému zdravotnického vzdělávání, ale i do vývoje a realizace nových zdravotnických technologií. Vedle Ústavu zdravotnických studií chystá univerzita také samostatný vysokoškolský Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?