Liberecká univerzita si patentovala nový oblek pro těžce nemocné

23. 7. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Technické univerzitě v Liberci ušili nový oblek pro těžce nemocné. Konstrukci navrhli odborníci katedry oděvnictví a svůj nápad už si nechali patentovat v Česku a Evropě. Nový oblek by měl nahradit neetické "andílky" a poskytnout pacientům v nemocnicích větší komfort i důstojnost.


Zdravotnickému personálu přitom usnadní manipulaci s pacientem a lehce zpřístupní pro ošetření všechny části těla, řekla mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková.

Dvoudílný oblek se skládá z kalhot a haleny. Oba díly jsou po stranách rozepínatelné a oddělitelné, takže se lékaři k nemocnému dostanou ze všech stran. Protože jsou přední i zadní díl shodné, nemusí se při zašpinění vyměňovat celý oblek, ale jen jednotlivé části a pacient může být stále čistý.

„Spojení jednotlivých dílů jsme řešili pomocí suchých zipů, všechny díly se dají zaměnit a spojení dílů je možné různými způsoby,“ řekl k obleku vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka.

Prototyp ušili na katedře v šicí dílně a už se zkouší v několika nemocnicích. Autoři konstrukce nyní vyhodnocují drobné připomínky personálu i pacientů.

„Konstrukci řešíme tak, aby byla pacientovi co nejpříjemnější, brali jsme v potaz i nebezpečí proleženin. Oblek proto nemá žádné švy, které by tlačily,“ doplnil Havelka.

Oblek je z čisté bavlny, v souvislosti s výzkumem v oblasti textilních materiálů na univerzitě ale autoři uvažují například o použití jiných textilií. „Chystáme se odzkoušet textilní materiál s antibakteriální úpravou na bázi stříbra,“ dodal Havelka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?