Liberecké kardiocentrum získá díky dotaci nové vybavení

4. 11. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice do nákupu nových špičkových přístrojů pro nemocné s chorobami srdce může investovat téměř 60 milionů korun.


Zlepšení péče i zkrácení čekacích lhůt na některé zákroky slibuje pro příští rok pacientům s chorobami srdce Krajská nemocnice v Liberci.

Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji uspělo s žádostí o dotaci z Integrovaného operačního programu, do nákupu nového špičkového vybavení pro kardiologii díky tomu může investovat téměř 60 milionů korun. Z toho 85 procent zaplatí Evropská unie, zbylých 15 procent dá nemocnice z vlastního, řekl včera novinářům generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Cílem projektu je podle přednosty kardiocentra Rostislava Poláška modernizace současných technologií a pořízení nových. „Umožní to mimo jiné zkrátit čekání na některé výkony, snížit invazivnost některých metod léčby i radiační zátěž pro pacienty i personál,“ řekl Polášek.

Mimo jiné tak podle něj nemocnice získá takzvanou angiolinku, která umožňuje moderní léčbu infarktu myokardu. Nemocnice jednu má.

„Slouží ale už osm let, má za sebou 18 tisíc zákroků a roste její poruchovost, ohrožuje to pacienty, které v případě poruchy musíme převážet jinam,“ vysvětlil primář.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení s 52 lůžky vzniklo v roce 2003 a slouží pro 600 tisíc obyvatel nejen z Libereckého kraje ale i z přilehlých oblastí sousedních krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského.

Jeho lékaři ročně provedou na 4000 operací a další tisíce pacientů projdou ambulancemi centra.
Krajská nemocnice v posledních letech do rozvoje kardiocentra intenzivně investuje. „Za poslední tři roky nás stálo kolem 50 milionů korun, jen letos nás vybudování třetího sálu a dalších prostor přišlo na nějakých 13 milionů korun,“ dodal Luděk Nečesaný.

Krajská nemocnice Liberec je s bezmála 1000 lůžky a 2050 zaměstnanci největší nemocnicí v kraji. Zařízení je akciovou společností, jejím majoritním vlastníkem je kraj, 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Nemocnice hospodaří s obratem kolem 2,6 miliardy korun, loni vykázala zisk 23,8 milionu korun, letos je zatím profit více než dvojnásobný.

I díky tomu si může nemocnice dovolit masivní investice i bez pomoci svých vlastníků. Jen letos nemocnice dala do rozvoje a nového vybavení 150 milionů korun, z toho dvě třetiny z vlastních prostředků a zbytek z evropských fondů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?