Liberecký kraj chce od dubna rozšířit zubní pohotovost

15. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj chce od dubna rozšířit služby zubní pohotovosti. Cílem je zajištění péče o akutní případy hlavně v nočních hodinách, o víkendech a svátcích. Tato služba zatím v kraji zcela chybí, a pacienti pak musí za zubaři do Prahy či Hradce Králové.


Na zajištění této služby vyčlenil kraj pro letošní rok 1,95 milionu korun a vypsal výběrové řízení. Kraj oslovit pět ordinací, přihlásit se ale může kdokoliv, rozhodující bude cena, řekl novinářům hejtman Martin Půta (STAN).

Kraj hledá ordinace, které by zajistily zubní pohotovost zatím jen od 1. dubna do konce roku, vždy o víkendech a svátcích od 18:00 do 06:00. „Pohotovostní službou se rozumí ambulantní péče poskytovaná pacientům v případě náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění vzniklého mimo pravidelnou ordinační dobu,“ doplnila vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová.

„V současné době zajišťuje pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 Krajská nemocnice Liberec a na Českolipsku a Semilsku se střídají stomatologické ordinace,“ doplnil hejtmanův náměstek pověřený řízením zdravotnictví Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Nová zakázka by tak měla zajistit rozšíření této služby na noční hodiny. To by mohlo výrazně zlepšit službu pro pacienty. Jsou ale i kraje, jako je Praha, jižní Morava nebo Plzeňský kraj, kde mají podle Pietra o víkendech a svátcích nepřetržitou zubní pohotovost. O tom zatím Liberecký kraj neuvažuje.

Zda se podaří rozšíření služby zajistit, je otázkou. Třeba Krajská nemocnice Liberec, která dnes službu dopoledne zajišťuje, hledá jen velmi těžko zubaře, kteří by na pohotovosti sloužili. „Jde většinou o mladé lékaře, kteří zatím nemají vlastní praxi, i tak jim ale musíme platit 1000 korun na hodinu čistého a sestře 200 korun. Do Liberce dlouho jezdila pohotovost sloužit třeba lékařka z Prahy,“ řekla ČTK mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Pohotovost je podle ní velmi vytížená a čtyři hodiny často na zvládnutí velkého množství pacientů nestačí. „Lékař tam často slouží i pět hodin, aby pacienty ošetřil,“ dodala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?