Liberecký kraj chystá miliardové investice do krajské nemocnice

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Krajská nemocnice Liberec (KNL) se bude v letech 2017–2020 modernizovat. Důvodem jsou nevyhovující podmínky současného areálu. Záměr schválili krajští zastupitelé. Ve třech etapách přestavby kraj investuje cca 2,6 miliardy korun.




Záměrem stavby je zefektivnit a zmodernizovat provoz nemocnice a zvětšit komfort pacientů.

Nové centrum urgentní péče

Liberecká nemocnice je v provozu už od roku 1859, přičemž poslední velká přestavba proběhla v 70. letech 20. století. Kraj se proto rozhodl ukončit provizorní přestavby, jež byly v nemocnici za léta fungování realizovány, a nechal vypracovat komplexní projekt modernizace. Hned v první etapě by mělo být vystavěno centrum urgentní lékařské péče (CULP), které bude propojeno s novým heliportem. Stavebně unikátní heliport už byl dokončen, nyní je ve zkušebním provozu. Ostrý provoz by měl být zahájen začátkem prázdnin.
Prostory CULP mají být podle projektového záměru zveřejněného na webových stránkách nemocnice propojeny s poliklinikou a zdravotnickou záchrannou službou. První etapa má být zrealizována do konce roku 2017. Podle předběžných výpočtů bude etapou nejdražší, náklady dosáhnou 1,2 miliardy Kč.

Koncept moderní nemocnice

Druhá etapa, která má rozpočet 800 milionů Kč, obsahuje modernizaci stávajících bloků a jejich propojení s budovami areálu. Vybudováno má být také administrativní centrum a další podpůrná pracoviště. Ve třetí etapě bude mimo jiné dokončena dopravní infrastruktura. Rozpočet této etapy činí cca 600 milionů korun.
„Hledání optimálního ekonomického modelu poskytování lékařské péče na nejvyšší možné úrovni vychází ze současného nevyhovujícího stavu. Počet zaměstnanců nemocnice v Liberci se pohybuje kolem 2150. Lze zde najít velké množství provoznětechnických pracovníků vzhledem k počtu lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu. Péče KNL je totiž poskytována ve více než 35 objektech různě distribuovaných po areálu nemocnice bez možnosti využít technologie moderní integrované logistiky pro podporu zdravotnických výkonů a procesů a podstatně tak zlevnit provoz zařízení,“ uvádí se v záměru modernizace.

Financování projektu

Při financování tak náročného projektu kraj počítá s několika zdroji. Jak je uvedeno v záměru, v první fázi bude dle doporučení Evropské komise využito finančních nástrojů, z nichž se (po dohodě s Jabloncem nad Nisou) jako první a základní nabízí projekt IPRÚ – Integrovaný program rozvoje území (cca 200 milionů Kč), spolu s podporou z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (cca 300 milionů Kč). Druhou základní složkou budou prostředky z odpisů KNL (cca 400 milionů Kč). Třetí finanční oporou by měl být podle dokumentu o modernizaci stát. Liberecký kraj chce požádat o dotaci ve výši přibližně 200 milionů Kč i ministerstvo zdravotnictví. Svůj podíl na financování by mělo mít podle projektového záměru rovněž město Liberec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?