Liberecký kraj nepošle do liberecké nemocnice kontrolu

7. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nepošle do Krajské nemocnice Liberec kontrolu, která by prověřila její hospodaření tak, jak to ve své petici požadovala tamní odborová organizace. Kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice, se spokojí s auditem.


Ten nařídilo samo vedení zdravotnického zařízení, závěry pak má předat i dozorčí radě v níž má kraj své zástupce. Kontrola společnosti přísluší dozorčí radě, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Květa Šírová.

Na údajné nepořádky v hospodaření největší krajské nemocnice upozornila nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová. Upozornila například na údajně nestandardní uzavírání smlouvy se společností Česká sanita, na hospodaření servisní organizace a dceřiné firmy krajské nemocnice NELI servis nebo na důvody, proč nemohl být sestaven rozpočet nemocnice. Varovala také před tím, že se nemocnice může v blízké době dostat do velkých finančních problémů.

Odbory proto sepsaly petici v níž žádaly prověrku hospodaření nemocnice. Podepsaly se pod ní více než tři čtvrtiny z 2000 zaměstnanců nemocnice. „Postoj kraje mě vůbec nepřekvapuje, víceméně jsem to čekal,“ řekl dnes ČTK v reakci na rozhodnutí kraje šéf nemocniční odborové organizace Dušan Morman. Nyní podle něj odbory počkají na výsledek auditu a pak rozhodnou, jak postupovat dál.

Liberecká nemocnice je akciovou společností, kde je majoritním vlastníkem Liberecký kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Podnik s obratem přes 2,5 miliardy korun a 2000 zaměstnanci má od března nové vedení. Obvinění Kaššovicové o jeho špatné práci se ale podle dozorčí rady zatím nepotvrdila. „Pochybení jsou spíše procesní,“ řekl již dříve ČTK krajský radní pro zdravotnictví a předseda dozorčí rady Pavel Novák.

Generální ředitel Zdeněk Konrád připouští, že hospodaření na konci května skončilo bezmála jedenáctimilionovou ztrátou. Důvodem je podle něj zejména nárůst nákladů na mzdy. Za prvních pět měsíců nemocnice na mzdových nákladech vydala zhruba 424 milionů korun, o 50 milionů více než v předcházejícím roce.

Růst mzdových nákladů způsobilo především dodatečné zvyšování mezd lékařům o 5000 až 8000 korun v souvislosti s kampaní Děkujeme, odcházíme, uvádí se v analýze hospodaření nemocnice, kterou má ČTK k dispozici. Na odstupném bývalému vedení vyplatila nemocnice 7,336 milionu korun, dalších 2,825 milionu představovaly odměny členům statutárních orgánů nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?