Liberecký kraj podá ústavní stížnost kvůli dluhům nemocnic

12. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj se bude prostřednictvím Ústavního soudu domáhat oddlužení zdravotnických zařízení, která převzal od ledna do své správy od okresních úřadů...


LIBEREC -

„Radní na včerejším mimořádném zasedání schválili návrh ústavní stížnosti, konečné slovo budou mít v příštím týdnu zastupitelé,“ řekla krajská mluvčí Linda Futerová.

Závazky převzatých organizací překročily podle ní 240 milionů korun. Stížnost bude podávat po dnešním jednání také kraj Plzeňský, kde dluhy činí 250 milionů korun.

Liberecký kraj převzal od nového roku 12 zdravotnických zařízení v hodnotě zhruba dvou miliard korun. Spolu s nimi však převzal také dluhy.

V případě dvou velkých nemocnic v České Lípě a Liberci dosáhly závazky na konci loňského roku 230 milionů korun, dalších 14 milionů dluží podle Futerové okresní ústavy sociálních služeb v Liberci a Jablonci. Skutečné dluhy organizací však mohou být podle kraje ještě vyšší.

Podle hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) porušilo ministerstvo při převodu zařízení Ústavu. „Stát měl při převodu zajistit, aby výše pohledávek odpovídala výši závazků, to se ale nestalo,“ vysvětlil stanovisko kraje.

Ministerstva podle něho převedla na kraj spolu s majetkem i povinnosti uhradit závazky, přitom však kraji neposkytla prostor k jejich řešení.

Vlastní příjmy kraje se budou letos pohybovat kolem 550 milionů korun. Pokud by kraj chtěl závazky nemocnic a sociálních služeb uhradit, znamenalo by to drastické omezení jiných nezbytných výdajů, což by mělo dopad na hospodaření kraje.

Podle zákona o ústavním soudu je pro podání stížnosti lhůta 60 dnů, která se počítá ode dne doručení rozhodnutí o posledním opravném prostředku.

Pokud neexistuje opravný prostředek, což je případ převodu nemocnic na kraje, pak se lhůta počítá ode dne, kdy se stala událost, která je předmětem stížnosti. Otázkou však je, jaký termín připadá v úvahu v tomto případě.

Podle odborníků tak zřejmě dodržení lhůty pro podání stížnosti posoudí soudce, kterému bude přidělena, až po jejím obdržení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?