Liberecký kraj připravil varianty řešení pohotovosti

17. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj připravil tři varianty řešení lékařské první pomoci. Prvním řešením je zachovat pohotovost v její dosavadní struktuře. Druhá možnost počítá s redukcí pohotovostí na polovinu. Podle třetí varianty by službu zajistily nemocnice...


LIBEREC - Liberecký kraj připravil několik variant řešení lékařské služby první pomoci. Prvním a nejhorším řešením je podle radního pro zdravotnictví Jiřího Hromádky zachování pohotovosti v její dosavadní struktuře.

„Toto řešení je velmi drahé, proto bychom rádi systém redukovali,“ řekl. Přednemocniční péče v současném rozsahu by letos přišla na 34 milionů korun. Kraj by rád pět milionů ušetřil.

Druhý návrh: Polovinu pohotovostí zrušit

V koncepci přednemocniční péče proto kraj navrhuje více než polovinu pohotovostí zrušit. Z 11 by jich mělo zůstat v provozu jen pět - v Liberci, Jablonci, Frýdlantu, Semilech a České Lípě.

„Než bude dobudována síť záchranné služby, sloužili by pohotovost ještě lékaři v Hrádku nad Nisou a Českém Dubu,“ řekl Miroslav Samek, koordinátor skupiny, která koncepci připravila.

Návrh redukce pohotovostí však podle Samka vychází také z dlouhodobých studií, které ukázaly, že pohotovost využívají většinou pacienti s angínou, zánětem nosohltanu a průjmem.

„Nejde tedy o stavy, které by ohrožovaly pacienty na životě,“ poznamenal

lékař. Navíc po 22:00 využívá pohotovosti jen minimum lidí, proto by lékaři neměli až na výjimky sloužit přes noc.

Lékaři prý požadují příliš velké peníze

Dohoda o zajištění pohotovosti zatím podle Hromádky naráží na přemrštěné finanční požadavky lékařů, kteří za hodinu služby požadují od 300 do 500 korun. Nyní jim kraj platí od 160 korun ve všední den do 220 ve svátek.

„Navrhujeme zvýšit platbu o 20 korun, víc si nemůžeme dovolit,“ poznamenal Hromádka. Většina lékařů však na tento návrh zatím nechce přistoupit.

Třetí varianta: pohotovost by zajistily nemocnice

Pokud se kraj s lékaři nedohodne, bude muset přistoupit k nejlevnější, ale podle lékařů nikoli nejlepší variantě, kterou je zajištění pohotovosti nemocnicemi v bývalých okresních městech.

„To by nebylo šťastné řešení, byl by to v kvalitě péče a její dostupnosti výrazný krok zpět,“ řekl Jiří Soukup ze sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?