Liberecký kraj připravuje stavbu hospice

12. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj připravuje výstavbu hospice za více než 115 milionů korun. Zařízení pro nevyléčitelně nemocné vznikne přestavbou bývalého sirotčince v Liberci. Kraj už vypsal veřejnou soutěž na dodavatele, uzávěrka nabídek je 19. prosince.


Na realizaci zakázky bude mít vítěz jen deset měsíců, hotovo by mělo být ještě do konce listopadu příštího roku, řekl ČTK ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Důvodem doslova „šibeničního“ termínu jsou dotace. Nákladný projekt podpoří 85 procenty evropské fondy z Integrovaného programu rozvoje města (IPRM) - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. Čerpány však musejí být ještě do konce příštího roku. „Času není nazbyt, když jsme ale projekt přebírali od předchozího vedení kraje, nebyla ještě připravena ani projektová dokumentace,“ vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové). Teď jen doufá v to, že se proti výsledku soutěže nikdo z účastníků neodvolá, protože by tak mohl stavbu hospice zmařit.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve svém volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je totiž jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení chybí. Zatím slouží nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě a také terénní hospicová péče. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na vybudování hospice v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic chtělo tehdy přestavět bývalou dětskou nemocnici. Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat další peníze.

Později se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny v České Lípě nebo výstavbě nové budovy v Jablonci. Nakonec zvítězila myšlenka přestavět na hospic bývalý dětský domov v Liberci. Pozemky a historickou budovu sirotčince z přelomu 19. a 20. století v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město. Původně s podmínkou, že hospic se otevře do konce letošního roku, později ale termín o rok prodloužilo. „Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel, v nichž budou další pokoje. Hospic bude mít kapacitu 28 lůžek,“ dodal Pieter.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?