Liberecký kraj snižuje v posledních letech dotace pro záchranku

17. 4. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj snižuje v posledních letech dotace pro zdravotnickou záchrannou službu. Díky optimalizaci nákladů se však daří záchrance s menším objemem prostředků vyjít, aniž to má vliv na kvalitu poskytované péče. Za loňský rok skončilo hospodaření záchranné služby více než pětimilionovým přebytkem, řekla novinářům hejtmanova náměstkyně Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).


Zatímco ještě v roce 2012 přispěl kraj na provoz záchranné služby 169,378 milionu korun, loni už to bylo jen 157,836 milionu. „Pro letošní rok počítáme v rozpočtu s příspěvkem jen 147,67 milionu korun,“ doplnila Kocumová. Zlepšení hospodaření největší krajské příspěvkové organizace pomohla podle ní loňská kontrola a následný audit hospodaření, který upozornil na slabiny a ukázal možnosti úspor.

Vedení kraje v minulosti kritizovalo zejména vysoké mzdy v záchranné službě, které patřily k nejvyšším v zemi. Po úpravě odměňování se podle Kocumové podařilo loni na mzdách ušetřit 3,637 milionu korun, přes 400.000 ušetřila záchranka například na energiích. Zlepšení hospodaření pomohlo podle náměstkyně také zvýšení výnosů o 2,341 milionu korun díky vyšším příjmům od pojišťoven a důslednému vykazování výjezdů. Celkový obrat organizace překročil 290 milionů korun.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má 31 výjezdových skupin rozmístěných ve 13 městech v kraji, v krajském městě jsou dvě. K naléhavým případům může liberecká záchranka vyslat i vrtulník. Nemůže však létat za každého počasí.

K dispozici mají záchranáři tři desítky aut, ve službách se střídá 46 lékařů. Loni vyjeli liberečtí záchranáři k bezmála 65.500 případům. Záchranka připravuje výstavbu nového operačního střediska. Na projekt získala dotaci z evropských fondů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?