Liberecký kraj transformaci nemocnic odložil

11. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj zatím nebude transformovat krajské nemocnice z akciových společností na neziskové. Transformace nemocnic přitom byla jednou z hlavních priorit ČSSD, která v kraji ve volbách zvítězila a spolu se Stranou pro otevřenou společnost (SOS) vytvořila vládnoucí koalici...


Liberecký kraj vlastní jen dvě nemocnice v České Lípě a v Liberci. Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, která je ve stoprocentním vlastnictví kraje, měla být podle původních záměrů na neziskovou převedena do konce června. U Krajské nemocnice v Liberci je transformace náročnější, protože s ní musí souhlasit i minoritní akcionář, kterým je město Liberec. Liberecký magistrát se ale zatím k tomuto záměru staví odmítavě.

„Protože byl ve Sněmovně zákon o neziskových organizacích, chtěli jsme počkat na jeho schválení. Byl tam institut neziskové nemocnice, který jsme chtěli využít,“ řekla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS).

Kvůli pádu vlády a předčasným volbám se však projednávání zákona zastavilo a není jasné, kdy a zda vůbec se jím bude Sněmovna zabývat. „Zřejmě to budeme muset řešit jinou formou, rozhodovat budeme na podzim,“ dodala Vajnerová.

„Transformovat nelze okamžitě. V liberecké nemocnici se na tom neshodneme s druhým akcionářem, u českolipské nemocnice nemáme svázané ruce, ale nejprve je nutné ji stabilizovat po personální stránce,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD).

„Přechod na jinou právní formu zatím neplánujeme,“ řekl Právu krajský radní a předseda dozorčí rady českolipské nemocnice Zdeněk Bursa (ČSSD). V ní krátce po personální obměně dozorčí rady a představenstva rezignoval generální ředitel Marcel Zhorný, který ve funkci vydržel 1,5 roku. Zařízení s 500 lůžky se spádovou oblastí 110 tisíc obyvatel nyní hledá nového šéfa.

Podle Nováka se ale vedení kraje myšlenky transformace nevzdává. „Tlak, aby ke změnám došlo, tu je a bude jistě ještě silnější. Cítím ho především ze strany zaměstnanců, kterým nezisková forma garantuje výši odměn,“ řekl Novák.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?