Liberecký kraj už zaplatil za pacienty pět miliónů

25. 5. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála pět miliónů korun zaplatil Liberecký kraj od února do konce dubna na poplatcích za pacienty, kteří přijali dar kraje a souhlasili s uznáním dluhu ve třech krajských zdravotnických zařízeních a dvou lékárnách. Novinářům to ve středu řekl radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák...


(ČSSD).

Méně, než čekali

„Je to zhruba asi půl na půl v poměru mezi pacienty, kteří poplatek uhradí sami, a těmi, kteří souhlasí s úhradou ze strany Libereckého kraje. Zatím jsme na poplatcích zaplatili méně peněz, než jsme původně předpokládali,“ řekl Novák.

Zároveň upřesnil, že nejvyšší nárůst v počtu pacientů, kteří s úhradou ze strany kraje souhlasili, byl v březnu. „V únoru jich bylo relativně málo, protože o této možnosti ještě lidé tolik nevěděli. Jejich počet výrazně stoupl v březnu, v dubnu už zůstal zhruba stejný,“ pokračoval Novák.

Podobně situaci vidí i lékařský ředitel Krajské nemocnice v Liberci a primář dětského oddělení Martin Zítek, který Právu řekl, že se poměr pacientů souhlasících s darem zvýšil.

„Této možnosti v krajské nemocnici využívá stále více lidí. Zatímco na začátku poplatek uhradilo ze svého asi sedmdesát procent pacientů a třicet využilo možnosti získat dar od kraje, nyní se počty obrátily. V lékárně této možnosti využívali lidé od samého začátku a výrazná většina za sebe nechala poplatky uhradit,“ konstatoval Zítek.

Vyčleněno 32 miliónů

Ze statistiky kraje vyplývá, že nejvíce zaplatil kraj za pacienty v liberecké nemocnici, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Celkem zde proplatil za pacienty 3,15 miliónu korun. V českolipské nemocnici pak za první tři měsíce zaplatil kraj za pacienty jen 1,24 miliónu korun. V léčebně respiračních chorob ve Cvikově pak pacienti platí pouze za hospitalizaci, za niž uhradil kraj poplatky za pacienty ve výši 522 tisíc korun.

Celkem má kraj na poplatky pro letošní rok vyčleněno 32 miliónů korun. Pokud se nevyčerpají, rozhodne zastupitelstvo o tom, kam zbylé peníze půjdou.

Barbora Silná, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?