Liberecký kraj žádá českolipskou nemocnici, aby lépe hospodařila

11. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice je nejzadluženějším zdravotnickým zařízením v kraji, dluhy přesáhly 130 milionů korun a dál rostou. Liberečtí radní jednali s vedením nemocnice o řešení situace a o osobních sporech mezi lékaři a lékařskou komorou...


LIBEREC - Liberecký kraj požaduje od vedení nemocnice v České Lípě konkrétní návrhy změn, které by vedly k lepšímu hospodaření tohoto zařízení. Nemocnice je nejzadluženějším zdravotnickým zařízením v kraji, dluhy přesáhly 130 milionů korun a dál rostou. „Rozhodně nechceme nemocnici zavřít, ale vedení musí přinést jasné a zřejmé návrhy na zlepšení chodu zařízení,“ řekl v pátek liberecký hejtman Pavel Pavlík.

Liberečtí radní v pátek v Liberci jednali s vedením nemocnice o řešení situace zařízení a také o osobních sporech mezi lékaři a lékařskou komorou, které pověsti nemocnice neprospívají. Hejtmanův náměstek Luděk Suchomel přiznal, že není nakloněn tomu, aby kraj finančně sanoval problémy nemocnice. „Nejprve musíme vidět, že se sami snaží ztráty minimalizovat a teprve pak můžeme mluvit o nějaké finanční injekci,“ řekl Suchomel.

Podle ředitele českolipské nemocnice Jaroslava Tvrzníka chtělo v pátek vedení nemocnice především vyvrátit informace lékařské komory o tom, že zařízení nemá dostatek kvalifikovaných lékařů, a není proto schopno zajistit péči na požadované úrovni. Podle Tvrzníka to není pravda. Nemocnice má dostatek kvalifikovaných lékařů na to, aby zajistila péči pro své spádové území se 100.000 obyvateli, řekl v pátek ředitel.

Největším problémem, který podle Tvrzníka nemocnici sužuje, jsou vysoké fixní náklady, které představují téměř 80 procent všech nákladů nemocnice a také systém úhrad zdravotnické péče. „I to je důvod, proč jsme připravili transformaci části lůžek akutní péče na lůžka péče následné,“ poznamenal ředitel. Dodal, že zařízení se nebrání ani sloučení s léčebnou dlouhodobě nemocných v České Lípě. To však podle něj do značné míry závisí na koncepci zdravotnické péče, kterou kraj teprve nechává zpracovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?