Liberecký soud projednává další případ pašování léků z Polska

19. 3. 2011 9:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký krajský soud začal dnes projednávat další případ pašování polských léků s pseudoefedrinem, které se používají pro výrobu pervitinu.


Pro pětadvacetiletého Tomáše Husáka z Nového Boru na Českolipsku žádá státní zástupce za dovoz bezmála 11.000 tablet léku Sudafed osm let vězení. Volný prodej léků zneužívaných k výrobě drog je v Česku od předloňského května omezený. Případů pašování z okolních zemí zejména z Polska proto přibývá.

Husáka přistihli při dovozu léků loni v dubnu hned dvakrát. Poprvé ho zadrželi celníci nedaleko libereckého Globusu a v autě našli 400 balení po 12 tabletách. O dva týdny později ho policie zadržela znovu v blízkosti česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou. V autě objevila tašku s 500 baleními Sudafedu. Pětadvacetiletý muž zřejmě doplatil na to, že jeho strýc Ladislav Husák je na Českolipsku v oblasti distribuce drog známá firma a policie od března odposlouchávala telefon jemu i Tomášovi.

Dovoz tablet z Polska dnes Husák před soudem přiznal. Dohnala ho k tomu špatná ekonomická situace a hlavně strach. Ještě před pár lety pracoval vyučený zámečník v Českolipském Bombardieru a bral kolem 20.000 až 25.000 korun měsíčně. Půjčil si na auto i další věci, své závazky ale bez problémů splácel. Když v rámci propouštění o práci přišel, dostal se postupně do velkých problémů a zadlužil se i u lichváře. Ten mu řekl, že jeho dluh 20.000 korun smaže, když mu do Polska dojede pro nějaké léky.

Husák dnes tvrdil, že v podstatě nevěděl co veze. Do Polska jezdil často, jeho matka je Polka a za hranicemi má rodinu. „Až když mě chytili, tak jsem se od nich dozvěděl na co ty léky jsou,“ vysvětloval. Léky celníci zabavili a dluh se nejen nesmazal, ale rázem podle Husáka narostl na pětinásobek. „Vyhrožoval mi, neviděl jsem jiné východisko,“ vysvětloval Husák u soudu. I když věděl, co mu hrozí, půjčil si od rodinného přítele 30.000 korun a do Polska pro Sudafed vyrazil znovu. I podruhé ho chytili.

Nejen, že se dluhu nezbavil, trestní sazba se zvýšila. Státní zástupce sice žádá trest na spodní hranici, mladému muži ale hrozí až 12 let vězení. Přesto odmítl soudu sdělit, kdo si léky objednal. „To nemůžu, mám strach, viděl jsem párkrát, co dokáže,“ vysvětloval Husák. Dnes pracuje a svůj dluh stále splácí, lichváři dává dvě třetiny svých příjmů, aby měl klid. „Chci jen žít a dál pracovat, určitě už nikdy žádné tablety nepovezu,“ sliboval u soudu. Ten se k případu znovu vrátí 5.května, kdy by měl padnout rozsudek.

Už v dubnu by měl soud rozhodnout i v podstatně větším případu Poláka Andrzeje Pawela Milucha, kterého loni celníci zadrželi s více než 20 kilogramy tablet. Množství by stačilo na výrobu téměř čtyř kilogramů pervitinu. Polák ale vědomou vinu odmítá a tvrdí, že byl sám zneužit. Měl údajně dvojici Čechů k obchodnímu centru do Liberce převést skříňku, kterou od něj v Polsku jeden z nich koupil. I jemu hrozí až 12 let vězení.

Pašování léků pro výrobu pervitinu není v oblasti česko-polské hranice ničím výjimečným, celníci se proto na nelegální přepravu a držení omamných a psychotropních látek více zaměřují. „V loňském roce jsme na severu Čech odhalili 11 případů a zajistili jsme téměř 110.000 tablet léků s pseudoefedrinem. Jednalo se hlavně právě o Sudafed, ale také Acatar, Modafen nebo Disophrol,“ řekl ČTK mluvčí Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Nejedlý. Od začátku letošního roku už mají jen na Liberecku celníci další dva odhalené případy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?