Liberečtí lékaři implantovali nový typ náhrady meziobratlové ploténky

12. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový typ umělé náhrady meziobratlové ploténky krční páteře Prodisc C zavádějí neurochirurgové z neurocentra Krajské nemocnice v Liberci. Jsou tak prvními lékaři z celé střední a východní Evropy, kteří tento typ implantátu voperovali...


Liberec -

Implantát přináší pacientům řadu výhod. „Rekonvalescence pacientů je mnohem rychlejší a umožňuje časnější návrat k normálnímu životu, a to bez jakéhokoliv omezení,“ uvedl primář neurochirurgického oddělení liberecké nemocnice Petr Suchomel.

„Operace navíc trvá pouze 40 minut, oproti původním dvěma hodinám,“ dodal s tím, že po operaci zůstává pouze nepatrná jizva.

Nový implantát má i primář oddělení

První operaci s novou endoprotézou provedli liberečtí neurochirurgové 4. února. Zatím operovali osm pacientů.

O tom, jak ploténka slouží, se přesvědčil i sám primář Petr Suchomel. „Na horách mě sedačková lanovka praštila zezadu do hlavy a poranila mi krční páteř. Druhý den po operaci jsem mohl jít domů a desátý den jsem zaváděl ploténku dalšímu pacientovi,“ řekl primář.

Spokojená s novou krční endoprotézou je i čtyřiapadesátiletá Stanislava Šílová z Rychnovska. Tři roky ji kvůli ploténkám v krční páteři trápily křeče a nemohla ujít delší trasu než jeden kilometr, neboť velice brzy ztrácela hybnost končetin. Podle primáře Suchomela jí hrozilo náhlé ochrnutí těla.

Liberecká neurochirurgie, jako jedna ze sedmi pracovišť v Evropě, bude ploténky zkoušet do poloviny letošního roku.

„Chceme zjistit, jaké velikosti náhrad budou nejžádanější, abychom tak zeštíhleli množství a typy vyráběných endoprotéz, kterých je v současné době osmnáct,“ sdělil Petr Suchomel.

Ploténky bude zatím hradit nemocnice

Standardní operace umělých náhrad plotének hradí zdravotní pojišťovna. Nová protéza však schválením zatím neprošla, uvažuje se o jejím plném hrazení od června 2004. Ředitel liberecké nemocnice Jaroslav Krutský se tedy rozhodl, že zatím bude testovací operace hradit nemocnice.

Liberecký spinální tým patříke špičkovým představitelůmkrční páteřní chirurgie v Evropě.Svědčí o tom i jeho zařazenímezi osm evropských pracovišť,kde počáteční studie probíhá.

„Navíc jsme se dohodli s výrobcem, že dostaneme umělé ploténky za nižší cenu, neboť se jedná o pilotní projekt. Jejich cena se pohybuje kolem osmdesáti tisíc korun,“ vysvětlil Petr Suchomel s tím, že by do konce roku mohli provést ještě padesát těchto operací.

Současným standardem v oblasti krčních endoprotéz je umělá ploténka takzvané první generace, kterou vyvinuli odborníci v USA v roce 2000. Liberečtí neurochirugové ji zavedli poprvé do krční páteře v únoru loňského roku.

„V tomto případě se jedná o velice náročnou operaci, jak časově, tak technicky. Vzhledem k tomu, že se také jedná o novinku, nemůže posoudit její výsledky z dlouhodobějšího hlediska,“ poznamenal primář.

Liberecký spinální tým patří ke špičkovým představitelům krční páteřní chirurgie v Evropě. Svědčí o tom i jeho zařazení mezi osm evropských pracovišť, kde počáteční studie probíhá.

Neurochirurgové se specializují na chirurgii páteře, nádorů mozku a míchy a chirurgii cévních onemocnění centrálního nervového systému. Tým lékařů odoperuje ročně kolem tisíc čtyři sta pacientů nejen z Libereckého kraje, ale z celého severu České republiky.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?