Liberečtí záchranáři končí zkoušku systému randez-vouz

30. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do středy budou liberečtí záchranáři zkoušet systém randez-vouz, který by měl zlevnit a zefektivnit přednemocniční neodkladnou péči. Pokud se systém osvědčí, bude plošně zaveden v celém Libereckém kraji...


Jablonec n. N. -

Randez-vouz funguje například v USA nebo v Praze a pracuje tak, že dispečerka po ohlášení tísňového volání vyhodnotí rozsah a vážnost zranění, a poté na místo vyšle buď jen sanitku se záchranářem nebo k vážnějším případům ještě řidiče s lékařem, který se u pacienta se záchranářem potká.

Poté buď lékař pacienta doprovází do nemocnice, nebo v případě, že sezná, že pacientův zdravotní stav je stabilizován, bude pacienta doprovázet jen záchranář.

Podle odborníků je randez-vous reakcí na stále zvyšující se počet výjezdů, což je dáno dopravní nehodovostí a populačními faktory.

Jedná se přitom o jedno z mála řešení, aby byl lékař k dispozici pro pacienta, který ho nejvíce potřebuje. Zvyšující se počet výjezdů totiž nelze donekonečna zvyšovat počtem stanovišť záchranky. Provoz takového stanoviště totiž přijde na zhruba čtyři miliony korun ročně.

Zpočátku by vybudování systému mělo být finančně náročné, avšak ve svém důsledku by měl umožnit efektivnější využití drahé práce lékařů - záchranářů.

Deník Jablonecka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?