Libye žádá o příjem raněných, čeští diplomaté jednají na místě

24. 10. 2011 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Libyjské velvyslanectví v Česku tvrdí, že české úřady zatím nereagovaly na jeho žádosti o umístění několika desítek zraněných Libyjců v českých zdravotnických zařízeních. Česká diplomacie ovšem kritiku libyjského chargé d'affaires v ČR Núrího Ghavího odmítá. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář dnes ČTK řekl, že o pomoci jednají čeští diplomaté v Libyi.


Počítají s vysláním týmů českých lékařů přímo do severoafrické země, jen malá skupina Libyjců by se měla léčit v Česku. Pacienty mají určit čeští lékaři, nikoliv zastupitelský úřad. Ministerstvo zahraničí také uvedlo, že libyjská humanitární žádost je asi týden stará, což na zorganizování konkrétní pomoci není mnoho.

Podle neoficiálních informací dává česká diplomacie přednost jednání přímo se zástupci Přechodné národní rady v Libyi. Údajně prý kvůli nejisté budoucnosti působení chargé d'affaires Ghavího, který byl do Česka vyslán za předchozího režimu Muammara Kaddáfího. Ghaví dnes smrt dlouholetého vůdce Kaddáfího označil za začátek nové éry: „Dnes prožíváme konec zkorumpovaného režimu v Libyi a konec tyrana rukama svobodné a hrdé libyjské mládeže, tyrana, který vládl tvrdou a nemilosrdnou rukou více než 42 let“.

Podle libyjského diplomata má jeho země zájem na tom, aby se v ČR mohlo doléčit několik desítek těžce raněných lidí, zatím ale prý marně čeká na odpověď. Libye je také podle Ghavího připravena léčbu uhradit. Libyjské zastoupení v Praze už údajně předalo ministerstvu zdravotnictví seznam 30 lidí s žádostí o urychlenou pomoc. Některé jiné státy EU už podle Ghavího na podobné žádosti reagovaly.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že oficiální jednání vede česká diplomacie. Dodal, že resort zdravotnictví nicméně byl osloven se žádostí ze strany libyjského konzula. Ministerstvo ho podle Sršně požádalo o upřesnění žádosti, zatím nic neobdrželo. V současné době tak žádná aktuální dohoda není, ministerstvo zdravotnictví čeká, jak dopadnou diplomatická jednání.

Situace v Libyi zůstává nepřehledná, třebaže se režim po krvavých bojích zhroutil, moc převzala Přechodná národní rada a ve čtvrtek byl zabit Kaddáfí.

Česká diplomacie svoje zastoupení v Tripolisu znovu otevřela minulý týden po více než půl roce. Ministerstvo zahraničí při té příležitosti uvedlo, že v Libyi vytypuje nemocné děti, které by se mohly v Česku léčit v rámci humanitárního programu Medevac pro země postižené válkou či jinou krizí. Mluvčí ministerstva vnitra Petra Schneiderová dnes ČTK řekla, že se připravuje odjezd dalších dvou dětí z Libye do Česka. Tři děti z Libye prodělaly v ČR operace a léčbu již před pár měsíci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?