Lidé asi zbytečně platili za léky, které má hradit pojišťovna

2. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v lékárnách asi zbytečně platili za léky, které má hradit zdravotní pojišťovna. "Ministerstvo zdravotnictví v pondělí, tedy den před platností nové vyhlášky, změnilo úhrady přípravků na podporu imunity, aniž nás o tom informovalo..."


PRAHA - Lidé včera v lékárnách asi zbytečně platili za léky, které má hradit zdravotní pojišťovna. „Ministerstvo zdravotnictví v pondělí, tedy den před platností nové vyhlášky, změnilo úhrady přípravků na podporu imunity, aniž nás o tom informovalo,“ řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Mluvčí komory Jan Horáček je však toho názoru, že ministerstvo do vyhlášky již nezasahovalo. „Verze číselníku 470 obsahují chyby a ty nemusely nastat na ministerstvu, ale při přepisování vyhlášky do číselníku v pojišťovně,“ řekl Horáček. Vysvětlení ministerstva nebylo možné získat, mluvčí Mario Böhme nebyl na mobilu k zastižení.

Podle Chudoby zatím není jasné, kolik budou pacienti skutečně doplácet. Situace je pro laika komplikovaná.

Ministerstvo financí stanoví, za jakou nejvyšší cenu mohou výrobci lék prodat. Ministerstvo zdravotnictví pak určí, jakou částkou na lék přispěje zdravotní pojišťovna. Rozdíl pak doplácí pacient.

Ministerstvo zdravotnictví tlačí na snižování cen léků tím, že snižuje úhrady z pojištění. Firmy, aby se udržely na trhu, obvykle jdou s cenou dolů, aby se do této úhrady vešly a pacient pokud možno nedoplácel. Mají pak zajištěn odběr, protože pacienti preferují léky bez doplatku.

„Do dvou, tří týdnů budeme vědět, kolik pacienti skutečně budou doplácet, firmy se zřejmě ještě přizpůsobí situaci,“ podotkl Chudoba a dodal, že po přechodnou dobu mohou pacienti dostat stejný lék s různým doplatkem, protože lékárny doprodávají původní zásoby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?