Lidé by prý měli věřit jen moderní medicíně

8. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ožehavé téma Medicína kontra léčitelství bylo tématem středeční podvečerní přednášky, kterou připravil Český klub skeptiků Sisyfos...


Kladno - Před posluchače tentokrát předstoupil profesor Jiří Heřt. „Porovnávat moderní medicínu a léčitelství je nesnadný úkol. Obě tyto sféry existovaly odjakživa a vždy se nenáviděly. To trvá dodnes, kdy se od sebe liší ještě mnohem více než dříve,“ uvedl v úvodu přednášky Jiří Heřt. Medicínu charakterizoval jako vědeckou metodu, zatímco léčitelství podle jeho slov mnohdy systematicky postupuje proti vědě. Přednášející rovněž popsal důvody, které často vedou pacienty místo do lékařských ordinací k léčitelům.

„Lidé mají rádi magii a tajemno, což se například projevuje v pohádkách u dětí. Ve světě dospělých se z toho stala jakási móda,“ řekl Heřt a dodal, že některým lidem dnes praktická medicína připadá dehumanizovaná a přetechnizovaná. Zároveň podotkl, že účinnost léčitelských metod nebyla nikdy prokázána standardním vědeckým postupem. Profesor Heřt posluchačům sdělil, že na vyléčení se podílejí tři základní faktory. První dva jsou společné medicíně i léčitelství, a to psychický efekt působení na pacienta a přirozené obranné mechanismy organismu. Pouze však u chorob, s nimiž si tělo poradí samo. „Podle statistických údajů onemocní každý člověk za svůj život v průměru asi osmdesáti chorobami. Z toho je však jen jedna smrtelná,“ zpestřil přednášku trochou černého humoru Jiří Heřt. Léčitelé se však od moderní medicíny liší tím, že pacientům nepodávají vědecky ověřený lék nebo jiný specifický prostředek. „Ani medicína není všemocná. Stále budou existovat nevyléčitelné nemoci, na které budeme umírat,“ konstatoval přenášející, jenž posluchačům vyvrátil účinnost takových metod, jako je proutkaření, léčby vírou, homeopatie, akupunktury a dalších. Zcela se neodvrátil od takzvané lidové přírodní medicíny dědené z pokolení na pokolení, označil ji však za nepříliš účinnou.

Robert Božovský, Kladenský deník, 8.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?