Lidé dnes mají poslední příležitost k rychlé změně pojišťovny

30. 11. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslední příležitost k rychlé změně zdravotní pojišťovny mají lidé dnes. Od čtvrtka se podle reformní novely zákona o veřejném zdravotním pojištění podmínky pro přestup zpřísní. Pojišťovnám to přinese větší jistotu. Budou vědět, s jakým příjmem z pojistného mohou počítat. Změna má bránit účelovému přetahování pojištěnců. Pro ně to ale bude méně výhodné v tom, že pokud jsou u své pojišťovny nespokojeni, na změnu si počkají déle než dosud.


Kdo změní pojišťovnu dnes, bude u nové od 1. ledna 2012. Kdo ji změní až ve čtvrtek, bude u nové pojišťovny od 1. ledna 2013. Novou podmínkou je půlroční čekací lhůta - dosud mohli lidé měnit pojišťovnu jednou za rok vždy k prvnímu dni čtvrtletí. Čekali tedy na změnu nejdéle tři měsíce.

Nově ji budou moci změnit sice také jednou za rok, ale nejpozději do konce pololetí musejí o přestup požádat, platný bude k 1. lednu dalšího roku. Kdo požádá o přestup po pololetí, počká si až rok a půl.

Podle průzkumu uvažuje o změně své zdravotní pojišťovny tři čtvrtě milionu Češek a Čechů starších 15 let, častěji ženy, lidé s vyšším vzděláním a obecně lidé ve věku 30 až 44 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?