Lidé, kteří žijí z minima a mají dietu, získají více peněz

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud novelu, kterou dnes podpořil Senát, podepíše i prezident, zvýší se dávky těchto lidí o několik desítek až stovek korun měsíčně. Například na diabetickou stravu by stát přispěl 812 korunami, člověk s celiakií polepší o 1856 korun měsíčně...


PRAHA - Lidé, kteří jsou odkázáni na životní minimum a navíc musejí ze zdravotních důvodů dodržovat různé diety, se brzy dočkají zvýšení státního příspěvku. Pokud novelu, kterou dnes podpořil Senát, podepíše i prezident, zvýší se dávky těchto lidí o několik desítek až stovek korun měsíčně. Záležet bude na druhu diety.

Novelu zákona o sociální potřebnosti navrhla skupina poslanců ODS v čele s Alenou Páralovou. Poslankyně dnes senátorům řekla, že změna se dotkne asi 3000 lidí. Nyní přispívá stát sociálně potřebným „dietářům“ jednotně 600 korun měsíčně, příspěvek se přitom od roku 1994 nevalorizoval. Nově by se tato suma měla lišit podle druhu diety, počítat se má jako násobek životního minima. Ministerstvo práce a sociálních věcí tyto částky stanoví vyhláškou.

Například na nízkobílkovinnou stravu by tak stát měl přispět 650 korunami, na diabetickou 812. Člověk s celiakií, což je porucha, při níž je nutné vyloučit ze stravy lepek z obilí, si má polepšit o 1856 korun měsíčně. O stejnou částku dostane více i pacient s fenylketonurií. Jeho dieta zakazuje fenylalanin, který je běžnou součástí bílkovin.

Státní rozpočet by měla nová praxe ročně stát 30 milionů korun. Páralová již dříve zdůraznila, že jde o přísně adresnou dávku a že ji dostanou jen lidé, kteří ji skutečně potřebují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?