Lidé s poruchami spánku se mohou léčit už také v jižních Čechách

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Spánková medicína je zejména v poslední době bouřlivě se rozvíjející lékařský směr, který je typický tím, že se rozkračuje ve více oborech. Jeden specialista není schopen obsáhnout veškerou problematiku chorob mozku, srdce, cév, plic...


Další spánková laboratoř v republice byla v těchto dnech otevřena specialisty v neurologické ambulanci v dolním areálu českobudějovické nemocnice.

„Spánková medicína je zejména v poslední době bouřlivě se rozvíjející lékařský směr, který je typický tím, že se rozkračuje ve více oborech. Jeden specialista není schopen obsáhnout veškerou problematiku chorob mozku, srdce, cév, plic či dýchacích cest,“ přiblížil lékař Pavel Dohnal, který se zasloužil o vznik laboratoře.

Pacient, který trpí poruchami spánku, je během noci snímán videokamerou a současně speciálním přístrojem nazvaným polysomnograf, který sleduje funkce všech důležitých orgánů.

Lékaři dnes už znají různé fáze spánku. „Důležitý je hluboký spánek, například laboratorní potkan bez něj již po devátém dni umírá. Jedná se o dobu, kdy část našeho těla relaxuje, všechny části však odpočívat nemohou, a dokonce srdce a cévy nemohou zastavit ani na pár sekund,“ vysvětlil Dohnal.

„Ale více než polovinu noci strávíme spánkem povrchním. Právě v této době se činnost mozku dostává do takzvané REM fáze, kdy se nám zdají sny,“ popsal Dohnal.

„V této době se nejspíš děje něco jako zpětná kontrola, zda se hlubokému spánku skutečně podařilo zregenerovat mozek natolik, aby se zacelily všechny jizvy a my byli připraveni na další den. Určitě se odehrává i korekce toho, co hluboký spánek nezařídil.“

(ryt), Českokrumlovské listy, 7.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?