Lidé se nemusejí bát pandemie chřipky

27. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní hygienik ČR Michael Vít vyvrací obavy lidí z pandemie chřipky, o níž se v poslední době hodně hovoří. "Lidé se jí nyní nemusejí obávat, i když výskyt a rychlé rozšíření nové varianty chřipkového viru je možný. Pravidelně se totiž objevuje v určitých vlnách, a kritická doba nastala nyní," řekl Vít...


PRAHA -

Přesto pandemii, která by zasáhla celé kontinenty, podle něj zcela vyloučit nelze. Proto Bezpečnostní rada státu tento týden projednávala návrh plánu, který české zdravotnictví připravuje na její možnost a řeší ji především z pohledu koordinace práce lékařů, hygieniků a také armády. „Přesto jde zatím jen o teoretickou možnost. Vzhledem k tomu, že takové situace se v intervalu zhruba 30 let opakují a poslední pandemie vznikla v letech 1968 až 1970, vyloučit ji zcela nelze. Zatím ale nehrozí ani případné epidemie,“ dodal Vít.

Na možnost pandemie upozornila Světová zdravotnická organizace (WHO), která mj. doporučila svým členským státům vypracování určitých plánů. Ministerstvo zdravotnictví doporučení WHO návrhem „Národního plánu pro případ pandemie chřipky“ prý zcela naplňuje.

(ohm), Haló noviny, 27.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?