Lidé si mohou některé léky stále častěji koupit mimo lékárny

9. 1. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé si stále častěji mohou koupit některé léky mimo lékárny, například na benzínových pumpách, v samoobsluhách či drogeriích.


V Česku se zvyšuje počet těchto prodejců, od roku 2010 vzrostl čtrnáctinásobně. V loňském roce si lidé mohli pořídit některé léky na bolest či střevní potíže na více než 2200 těchto místech. Vyplývá to z údajů, které poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Mimo lékárny se mohou prodávat takzvaná vyhrazená léčiva. Podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové jde o léky, které je možné používat bez odborné konzultace. „Slouží především k akutnímu pokrytí individuální potřeby pacienta nebo jemu blízkých osob. Proto i velikost balení takového přípravku odpovídá tomuto účelu. Mezi vyhrazené léky patří například čaje, dezinfekční přípravky, ale i přípravky na léčbu mírné bolesti,“ napsala Přinesdomová. V současnosti je mezi vyhrazenými léčivy asi sedm desítek přípravků či čajů. O jejich zařazení do této kategorie rozhoduje SÚKL.

Prodavači a prodavačky, kteří v obchodě či na benzínové pumpě vyhrazené léky prodávají, musí mít osvědčení o odborné způsobilosti. Kvůli tomu musí absolvovat odborný kurz.

Česká lékárnická komora se domnívá, že výrazný nárůst počtu prodejců vyhrazených léčiv je důsledkem jednoduchého proškolování personálu, které je podle lékárníků nesrovnatelné se středoškolských vzděláváním farmaceutických asistentek, v jejichž kompetenci je výdej léků bez lékařského předpisu, natož pak s náročným vysokoškolským vzděláváním lékárníků. Komora proto doporučuje, aby lidé raději veškeré užívání léků konzultovali s lékárníky. „Neexistuje totiž lék, který je vhodný pro všechny pacienty nebo jehož dávka či dávkovací interval jsou stejné pro všechny. Každý člověk je jiný, má jinou hmotnost, věk, pohlaví, může mít různá onemocnění, vrozené odlišnosti, může užívat různé léky. Léky totiž nejsou běžné zboží. Proto patří do rukou odborníků na léky, tedy do lékáren,“ uvedla mluvčí lékárnické komory Michaela Bažantová.

Podle prodejců je ale personál vyškolen a zákazníci často ani další informace nevyžadují. „Náš personál je zaškolený ve smyslu zákona. Léčiva podléhající regulaci jsou u nás v naprosté menšině a obvykle se jedná o nejznámější a nejprodávanější léčiva na trhu, tedy v naprosté většině případů zákazník už ani nevyžaduje další informace. Každopádně personál potřebné informace má a je připravený poradit,“ napsal Tomáš Pavlík, mluvčí ropné skupiny MOL v ČR. Ta nabízí léčiva na zhruba deseti procentech ze svých 308 čerpacích stanic v Česku.

Počet prodejců vyhrazených léčiv od roku 2010:

Rok Počet prodejců
2010 162
2011 150
2012 316
2013 734
2014 1018
2015 1803
2016 2212
k 6.1.2017 2325

Zdroj: SÚKL

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?