Lidé z ministerstva šířili návody

25. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát dofinancuje všechny investiční akce ve zdravotnických zařízeních, které formou individuálně dotovaných staveb zahájil v minulém roce. Přislíbili to představitelé MZ při své středeční...


Pardubice - Stát dofinancuje všechny investiční akce ve zdravotnických zařízeních, které formou individuálně dotovaných staveb zahájil v minulém roce. Přislíbili to představitelé ministerstva zdravotnictví při své středeční návštěvě Pardubického kraje.

Zdravotnická zařízení přecházejí k 1. lednu 2003 ze správy státu pod kraje. Přesun provázejí mnohé problémy. Noví zřizovatelé se obávají hlavně vysokého zadlužení nemocnic, které v některých regionech přesahuje i částku sto dvaceti miliónů korun.

V Pardubickém kraji se bude dluh pohybovat mezi padesáti až 100 milióny korun. A to jsou peníze, které kraj ve svém rozpočtu nemá. Právě o této problematice a o dalších ztrátách v hospodaření nemocnic hovořil v polovině tohoto týdne 1. náměstek ministryně zdravotnictví Rostislav Čevela s ředitelem pardubické nemocnice, zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Pardubického kraje. Hejtmanovi Romanu Línkovi a krajskému radnímu Josefu Janečkovi ministerská návštěva předala také určitý návod, jak by měl kraj provést restrukturalizaci lůžkových zařízení.

„Ministerstvo počítá s koeficientem 4,5 lůžka na jeden tisíc obyvatel. To Pardubický kraj splňuje už nyní, dojde-li k restrukturalizaci nemocnice ve Vysokém Mýtě,“ uvedl radní zodpovědný za zdravotnictví a sociální věci Josef Janeček. Nemocnici ve Vysokém Mýtě spravuje město.

red, Hradecké noviny, 25.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?