Lidé závislí na dietách dostanou od státu více peněz

1. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří musí dodržovat různé diety, si od středy za státní příspěvek nakoupí více speciální stravy než dosud. Účinnosti totiž nabývá novela zákona o sociální potřebnosti, která rozlišuje částky životního minima potřebné k zajištění výživy "dietářů" podle druhu diety...


PRAHA - V současnosti jednotně vyplácený příspěvek 600 korun měsíčně zvyšuje o několik desítek až stovek korun.

Například na nízkobílkovinnou stravu bude stát přispívat 650 korunami, na pankreatickou dietu pro lidi s nemocnou slinivkou přidá 700 korun, diabetici budou dostávat 800 korun.

Člověk s celiakií, což je porucha, při níž je nutné vyloučit ze stravy lepek z obilí, si má polepšit o 1856 korun měsíčně. O stejnou částku dostane více i pacient s fenylketonurií, jehož dieta zakazuje fenylalanin, který je běžnou součástí bílkovin.

Kromě výslovně uvedených typů diet umožňuje novela zvýšit životní minimum i u dalších závažných onemocnění, kde je nezbytné nákladné dietní stravování. O částku odpovídající některé z uvedených typů diet může tedy požádat i člověk s těžkou vadou pohybového ústrojí, s kardiovaskulárním nebo jaterním onemocněním

nebo po dobu akutní léčby rakoviny.

Státní rozpočet by měla nová praxe ročně stát 30 milionů korun. Počet lidí, kterých se opatření týká, by neměl překročit 3000. Jde o adresnou dávku, kterou by měli dostat jen lidé, kteří ji skutečně potřebují, tedy sociálně slabší.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?