Lidé ztrácejí zájem o testy na HIV

6. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři evidují na pět set případů nákazy virem HIV. Je to mnohem méně než v jiných vyspělých zemích. Čísla však mohou být zavádějící. Ubývá totiž lidí, kteří se nechávají dobrovolně testovat na přítomnost viru HIV způsobujícího AIDS...


Praha - Téměř o polovinu klesl za poslední dva roky počet lidí, kteří se nechali na vlastní žádost testovat na AIDS. Zatímco v roce 1998 jich bylo 27 tisíc, o rok později 21 tisíc a loni již jen 17 tisíc. „Je to velký problém, protože testy mají velký preventivní význam,“ uvedla Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS. Ročně provedou laboratoře téměř tři čtvrtě milionu testů na virus HIV. Půl milionu připadá na dárce krve, dalších asi sto tisíc na těhotné ženy. Tyto skupiny podstupují test povinně ze zákona. Největší význam z preventivního hlediska však mají právě dobrovolné zkoušky, neboť o ně většinou žádají lidé s pocitem, že se nemocí mohli nakazit například náhodným pohlavním stykem či znečištěnou stříkačkou. Důvodem poklesu zájmu může být fakt, že některé laboratoře za anonymní testy požadují 130 až 150 korun. Dosud byly zdarma, platil je stát. „Na to už nebudou peníze, navíc lidé testy zneužívali,“ sdělila Jana Vandasová z referenční laboratoře. Pokud však lidé při testování uvedou osobní data a zdravotní pojišťovnu, ta za ně náklady uhradí, stejně jako v případě dárců krve a těhotných žen. Lékaři zjistili 511 případů nákazy virem HIV mezi občany České republiky a 148 infikovaných cizinců. Odhadují však, že nemocných je pětkrát až desetkrát víc. Nemoc už naplno propukla u 151 lidí, z nichž 90 zemřelo. Je to však mnohem méně než ve většině vyspělých zemí. „Pacienti jsou léčeni stejnými postupy a léky jako nemocní ve Spojených státech či kdekoli ve vyspělém světě. K dispozici máme nejnovější léky,“ konstatovala Marie Staňková, vedoucí lékařka AIDS centra v pražské nemocnici na Bulovce. Lékaři očekávají, že nemocných bude přibývat s tím, jak lidé víc cestují. Přibývá také narkomanů, kteří si aplikují drogy stříkačkami. Nebezpečím mohou být i vlny přistěhovalců z východu, neboť v zemích bývalého Sovětského svazu nemocných rychle přibývá. Čeští hygienici již virus zachytili u ukrajinské prostitutky a u Ukrajinců, kteří skončili v českém vězení.

* * *

Svět poznal AIDS před dvaceti lety

Praha - Právě před dvaceti lety lékaři na několika místech ve Spojených státech poprvé zaznamenali zvýšený výskyt neobvyklých příznaků, například vzácné zhoubné kožní onemocnění a úporné zápaly plic. Trpěli jimi kalifornští homosexuálové, přistěhovalci z Haiti na východním pobřeží a narkomani z New Yorku, kteří si do žil píchali heroin. Mezi nemocnými se objevili i hemofilici a ženy - partnerky nakažených mužů. Lékaři museli opustit původní myšlenku, že by se potíže mohly týkat jen úzké skupiny obyvatelstva. Zjistili, že všechny oběti umírají v důsledku naprostého rozvratu imunitního systému, a syndrom označili zkratkou AIDS. Jeho původce, virus HIV, byl objeven o dva roky později, v květnu 1983. Za dvacet let se jím nakazilo přes 50 milionů lidí a téměř 22 milionů zemřelo. Vědci se zatím marně pokoušejí najít vakcínu. Přibývá však léků, které mohou nemocným zkvalitnit a prodloužit život.

Radka Wallerová, Slovo, 6.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?