Lidem s roztroušenou sklerózou chybí dostatečná komplexní péče

30. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidem s roztroušenou sklerózou chybí v České republice dostatečná komplexní péče. Pro jejich rehabilitaci je však k dispozici jen devět center, což je pro poskytování soustavné fyzioterapeutické péče málo...


PRAHA -

Chybí také dostatečně vzdělaní odborníci, řekla dnes novinářům Eva Havrdová z centra roztroušené sklerózy ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

V ČR žije zhruba 10 tisíc lidí s roztroušenou sklerózou, z nichž třetina se léčí ve VFN.

Nadační fond Impuls zahájil dnes veřejnou sbírku, která je součástí projektu Cesta za duhou. Jeho cílem je vybudovat nové komplexní centrum specializované péče o tyto pacienty ve VFN.

Ve výstavní síni Atrium v Čajkovského ulici v Praze 3 otevřel fond výstavu obrázků a fotografií, jež vytvořili lidé, kteří roztroušenou sklerózou trpí.

Výstava potrvá do 11. května, poté se přesune do knihkupectví Kanzelsberger. Peníze, které se na ní vyberou, jsou určeny na projekt Cesta za duhou.


ROZTROUŚENÁ SKLERÓZA MOZKOMÍŚNÍ
Jde o chronické imunitní onemocnění, které napadá ervový systém. Nemocní mají pocit, že nemohou ovládat své tělo, obtížně se pohybují, ale paměť jim na počátku slouží dobře. První příznaky se objevují mezi 20. až 40. rokem. Ženy onemocní dvakrát až třikrát častěji než muži.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?