Lidí platících nemocenské pojištění asi od příštího roku přibude

12. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Okruh lidí, kteří musí platit nemocenské pojištění, se pravděpodobně od příštího roku rozšíří. Počítá s tím vládní novela, která má také stanovit rozsah vycházek lidí na nemocenské na maximálně šest hodin denně. Senát dnes tyto úpravy schválil beze změn. Normu nyní dostane k podpisu prezident.


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) senátorům řekl, že pojistné by měli nově hradit například společníci a jednatelé společností s ručením omezeným, kteří platí zatím pouze důchodové pojištění. Pojistné by měli platit rovněž prokuristé, likvidátoři či zástupci firemních rad nebo za určitých podmínek také šéfové zahraničních společností. Rozšíření má zrušit nerovné postavení osob samostatně výdělečně činných, podotkl ministr.

Pojistné by se hradilo také tehdy, pokud by zaměstnanec byl u podniku méně než 14 dní, a to i opakovaně v jednom měsíci. Opatření má zabránit situacím, kdy se placení odvodů obchází tím, že firmy několikrát v měsíci přijmou člověka do krátkodobého zaměstnání.

Nastavení pravidel vycházek zdůvodnil Drábek tím, že „doposud žádný předpis neobsahuje rozsah poskytování vycházek dočasně práce neschopným pojištěncům“. Současná praxe někdy neúměrně dlouhých vycházek tak podle ministra ztěžuje možnost kontroly dodržování léčebného režimu.

Lidé na neschopence by podle předlohy mohli na nejvýše šestihodinovou dobu opustit dům v době od 07:00 do 19:00. Přesnou dobu by měl vymezit lékař. Výjimku by měli pacienti s náročnou léčbou, kteří by si mohli dobu vycházek výjimečně volit s ohledem na svůj zdravotní stav.

Pokud by člověk dobu vycházek nedodržel, nepřišel ve stanovený termín na kontrolu nebo nesdělil lékaři místo, kde bude stonat, mohla by mu podle návrhu hrozit pokuta 20.000 korun. Stejnou sankci by bylo možné uložit v případě, pokud by zaměstnanec firmě hned nepředal neschopenku či rozhodnutí o ukončení nemoci a neoznámil, kde se bude léčit.

Novela po sněmovních úpravách počítá také s tím, že nárok na sirotčí důchod zanikne svěřením dítěte do výchovy jiné osoby nebo do společné výchovy manželů. Naopak nárok na tento důchod vznikne i dětem, jejichž rodič do své smrti platil alespoň polovinu potřebné doby pojištění.

Vojáci by nepřišli o dávky nemocenského pojištění kvůli změnám v přídavku na bydlení. Příspěvek se stane takzvaným započitatelným příjmem a za současného stavu by příslušníci a příslušnice armády, kteří jej pobírají, nedostávali například nemocenskou nebo mateřskou.

Mezi dávky, které se z pojištění platí, patří nemocenská, mateřská, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.
mhm mkv

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?