Lidovci chtějí novelou zamezit kartelům pojišťoven a nemocnic

10. 10. 2011 9:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidovečtí senátoři připravili novelu, která má podle nich zamezit kartelům zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení. Chtějí uzákonit, aby pojišťovny nesměly vlastnit ani provozovat zdravotnická zařízení.


„Stejně tak by v pojišťovnách nesměly působit osoby, které jsou vlastníkem či spoluvlastníkem nebo provozovatelem zdravotnického zařízení,“ uvedla členka senátorského klubu KDU-ČSL Miluše Horská. Navrhovaná změna má podle ní posílit právní ochranu prostředků shromážděných z veřejného zdravotního pojištění a uplatnění principů spravedlivé hospodářské soutěže v oblasti poskytování zdravotní péče.

Lidovecký expert na zdravotnictví Ludvík Hovorka změnu zdůvodnil vyloučením střetu zájmů vzhledem k tomu, že zdravotní pojišťovny jsou správci veřejných prostředků ve stamiliardové výši. „Současná právní úprava je v tomto ohledu značně nedokonalá a vyžaduje doplnění,“ míní Hovorka.

Horská už předložila také novelu o sociálním zabezpečení, která má podle ní urychlit řízení České správy sociálního zabezpečení o invalidních důchodech. Novela má také zajistit, aby invalidní důchodci dostávali důchod i v případě, že vznesou vůči sociální správě námitku proti jeho výši.

„Občan se tak ocitá po velmi dlouhou dobu ve stavu hmotné nouze a je nucen čerpat dávky, čímž se náklady spojené s řízením o námitce výrazným způsobem navyšují. Navíc lidem v některých případech hrozí i další komplikace, jako třeba zrušení nájemní smlouvy, těžká zdravotní újma, neboť se ocitají zcela bez prostředků,“ uvedla Horská. Tuto novelu začne Senát projednávat už příští týden.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?